Mainos
Mainos

Jaakonsaari: Tiitisen-lista täysin merkityksetön

Eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari sanoo, että ns. Tiitisen-lista on täysin merkityksetön. Supon mukaan Alpo Rusin vakoiluepäilyjen tutkimukset valmistuvat lähiaikoina.

Eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari (sd.) sanoo, että ns. Tiitisen-lista on täysin merkityksetön.

Valiokunta sai aamulla asiasta selvityksen Suojelupoliisissa. Jaakonsaaren mukaan Supon johto oli virkavastuulla vakuuttanut, ettei listan olevia nimiä ole mainittu Stasin arkistoissa.

Tiitisen lista tuli suojelupoliisille vuonna 1990 "läntisistä tiedustelulähteistä". Tuolloin presidentti Mauno Koivisto ja suojelupoliisin silloinen päällikkö Seppo Tiitinen sulkivat listan kassakaappiin. Listalla on kaikkiaan 18 nimeä, joita "läntinen tiedustelulähde" on epäillyt yhteistyöstä DDR:n tiedustelupalvelun kanssa. Supo on kuvannut listaa hyödyttömäksi vihjetiedoksi. Monet tahot ovat vaatineet perusteellista selvitystä asiasta.

Listan olemassaolo pysyi salaisuutena 12 vuotta. Sen paljasti MOT-ohjelma lokakuun alussa 2002.

Ulkoasianvaliokunnan nyt saaman selvityksen mukaan Suojelupoliisi on selvittänyt listan henkilöitä ja heidän taustojaan.

- Kyse on suomalaisista ihmisistä. Heidän nimiä ei ole mainittu missään Stasi-arkistoissa, joten Suojelupoliisin mukaan ei ole ollut syytä käynnistää esitutkintaa. Asia on näiden ihmisten osalta selvitetty. He eivät ole aiheuttaneet Suomelle vahinkoa, Jaakonsaari kertoi Supon vakuuttaneen. Se kävi ilmi, että se lista on täysin merkityksetön. Tässä on paljon melua tyhjästä. Keskustelun voisi päättää, hän sanoi.

Suomenmaa-lehti kirjoitti joulukuussa, että listalla on varsin merkittäviä ulkoasiainhallinnon virkamiehiä, jotka ovat edenneet urallaan Stasi-yhteyksien jälkeen suurlähettiläiksi. Tiitinen itse muisteli tammikuussa Yleisradion ohjelmassa, että listalla ei ollut mitään merkittäviä nimiä.

Saitteko stasi-listan nähtäväksi? Ei. Eikä kysyttykään sitä, Jaakonsaari vastasi. Me vakuutuimme siitä, että niillä nimillä ei ole merkitystä.

Jaakonsaari sanoi Supon selvityksen tyydyttäneen ja tähän asiaan ei ole enää tarkoitus palata.

MTV3:n uutiset pyysi marraskuussa kyseistä listaa suojelupoliisilta julkisuuslain nojalla. Supo katsoi listan salassapidettäväksi ja kieltäytyi. MTV3:n uutiset valitti ratkaisusta Helsingin hallinto-oikeuteen.

Rusi-tutkimukset valmistumassa

Alpo Rusin 1960- ja 70-luvun vakoiluepäilyjen tutkimukset valmistuvat lähiaikoina. Mitään tarkempaa tietoa emme saaneet, Jaakonsaari sanoi. Jutun julkiseksi tulosta Jaakonsaari kertoi Supon selvittäneen vuotoa omassa piirissään. Supo vakuutti, ettei se ole tullut julkisuuteen heidän kauttaan. Jutun tulo julkisuuteen on epäselvää.

Ulkoasianvaliokunta sai selvitystä myös Irakin sodan vaikutuksista. Suomella ei ole vaaraa joutua terrori-iskun kohteeksi. Euroopassa terrorismin mahdollisuus on kasvamassa. Al-Qaidaa ei ole kukistettu ja sillä on soluja ympäri maailmaa.

Hautala vaatii tutkimuksia suomettumisesta ja Suposta

Europarlamentaarikko Heidi Hautala vaatii laajaa tutkimusta Neuvostoliiton ja suomalaisten vaikuttajien suhteista. Hautalan mukaan etenkin 70- ja 80-lukujen suomettumista voitaisiin selvittää Suomen Akatemian käynnistämällä tutkimusprojektilla.

Hautala kirjoittaa tänään Turun Sanomien kolumnissa, että Stasin ja professori Alpo Rusin välisten suhteiden selvittäminen on tuonut esille vahvan epäluottamuksen myös Suojelupoliisia kohtaan. Sen vuoksi tarvittaisiin perusteellisempaa selvitystä valtiollisen poliisin toimintatavoista.

(MTV3)

Katso myös Jarkko Sipilän juttu aiheesta
(Seitsemän uutiset 31.01.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme