Mainos

Jaakonsaari: Uusiutuvan energian risupaketti-nimitys vähättelyä

Euroopan parlamentin jäsen Liisa Jaakonsaari (sd) on harmissaan siitä, että Suomessa puhutaan uusiutuvista energiamuodoista halveksivasti edelleen "risupakettina".

- Uusiutuvat energiamuodot ovat maailman nopeimmin kasvavia teollisuuden aloja, Jaakonsaari muistuttaa.

Uusiutuvan energian ja energiansäästön synnyttämiä työpaikkoja on Jaakonsaaren mukaan Euroopassa jo enemmän kuin perinteisten teollisuuden alojen.

- Euroopan alueella uudesta valmistuneesta sähköntuotantokapasiteetista on jo nyt 60 prosenttia uusiutuvaa energiaa, hän sanoo.

Uusiutuva energia tulevaisuutta

Maailman johtavien bisneskonsulttiyritysten mukaan Eurooppa voisi tuottaa kaiken sähkön uusiutuvilla energiamuodoilla vuonna 2050. Jaakonsaari toteaa, että Suomessa taloustaantuman keskelläkin juuri uusiutuvan energiateknologian yritykset ovat palkanneet uutta väkeä.

- Teknologiateollisuus on arvioinut, että vuonna 2020 tuulivoima-ala voi työllistää Suomessa 18 000 ihmistä. Bioenergia-alan arvioidaan voivan työllistää 10 000 ihmistä. Kun näihin vielä lisätään matalaenergiarakentamisen uudet, arvioiden mukaan 10 000 työpaikkaa, uusia vihertyöpaikkoja olisi kymmenen vuoden kuluttua vähintään 40 000, Jaakonsaari listaa ja jatkaa:

- Kymmenkunta vuotta sitten tuulivoima-alan arvioitiin työllistävän tänä päivänä 10 000 ihmistä. Ala työllistää kuitenkin vain 3 000 ihmistä, vaikka tuulivoimankysyntä on kasvanut maailmalla ennusteita nopeammin. Kotimarkkinoiden puuttuessa suomalaiset yritykset ovat menettäneet markkinaosuuttaan. Tämä ei saa toistua muilla aloilla, joilla Suomessa on osaamista, kuten matalaenergiarakentamisessa ja bioenergiassa.

"Työpaikat lisääntyisivät erityisesti pienissä ja pk-yrityksissä"

Jaakonsaari toteaa, että uusiutuviin energialähteisiin panostamalla voitaisiin työllistää erityisesti pieniä ja keskisuuria yrityksiä, jotka ovat enemmistönä uusiutuvan energian tuotannon aloilla.

- Työt lisääntyisivät myös niillä aloilla, joilta viime vuosina työpaikat ovat vähentyneet, esimerkiksi konepajateollisuudessa. Bioenergiassa on mahdollisuuksia tietysti etenkin maaseutualueille.

Jaakonsaari painottaa, että kestävät, kotimaiset energiaratkaisut voidaan luoda vain uusiutuvan energian varaan.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot