Mainos
Mainos

Jäänmurtajilla erityisen kiireinen alkutalvi

Epätavallisen aikaisin saapunut talvi on saanut jäänmurtajakaluston liikkeelle. Huomenna jo kuudes murtaja, Botnica, lähtee Helsingin Katajanokalta kohti Suomenlahtea. Suomenlahden reittejä on jo pitämässä auki Voima.

Useimmat jäänmurtajat ovat kuitenkin suunnanneet Perämerelle, jossa jäätilanne on selvästi vaikein. Perämeren pohjukassa jää on paikoin noin 50 sentin paksuista. Ensimmäisenä Perämeren kauppa-aluksille väyliä avaamaan lähti Kontio marraskuun puolivälissä. Sitä seurasivat Otso, Urho ja Fennica.

-Jäätilanne on nyt tavallista vaikeampi. Vuoden vaihtuessa jään laajuus oli samaa luokkaa kuin koko viime talvena. Hyvä puoli on se, ettei tuuli ole pahemmin päässyt pakkaamaan jäitä, sanoo Merenkulkulaitoksen murtajaoperaatioista vastaava apulaisjohtaja Matti Aaltonen.

Kaikkein hankalin tilanne on Aaltosen mukaan Raahen edustalla. Pohjakallioon räjäytettyyn rännimäiseen väylään kerääntyy helposti suuria määriä jäätä. Myös joulukuun alun kovat myrskyt kasasivat jäitä Perämerellä. Kasaantuneista jäistä kärsivät etenkin kauppa-alukset, jotka jäävät usein kiinni niiden muodostamiin valleihin.

-Tuuli voi hankaloittaa niiden kulkua entisestään, kun jääkenttä lähtee liikkeelle. Silloin alukset eivät pääse liikkumaan ilman jäänmurtajan avustusta.

Pakkasten jatkuminen jäädyttää merta myös Suomenlahdella ja Saaristomerellä. Suomenlahden jääpeite etenee jatkuvasti kohti länttä ja on nyt Porkkalan tasalla. Saaristomerellä meri on jäätynyt ainakin matalikoissa. Jään paksuus on paikasta riippuen 5-15 senttiä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme