Mainos
Mainos

Jäät eivät kanna

Tämän talven jäätilanne on jäällä liikkumisen kannalta vaikea. Merentutkimuslaitoksen jäätutkija Ari Seinä varoittaa, että rannikkojen kiintojäät ovat aina Perämeren pohjoisosaan saakka heikkoja tai erittäin heikkoja. Itse asiassa jäätalvi muistuttaa tähän asti suuresti talven 2000-2001 tilannetta.

-Jäät ovat ohuita Suomen rannikolla ja ulapat ovat kaikki käytännössä auki. Suomenlahden rannikolla kiintojää on vain 2-10 sentin paksuista eli jää voi pettää lähes missä tahansa. Saaristomeren sisäsaaristossa kiintojää on tätäkin ohuempaa eli enää 2-5 senttiä. Selkämeren rannikolla kiintojää on edelleen ohutta eli 2-10 senttistä. Eteläisen Perämeren rannikolla kiintojään paksuus vaihtelee 10:stä 20:een senttiin ja pohjoisen Perämeren rannikolla 20:stä aina 45 senttiin.

-Nyt ei kannata luottaa edes vanhoihin hyviin paikkoihin, joissa jää on yleensä tähän aikaan vuotta kestänyt, Seinä opastaa. Vedenkorkeuden vaihtelut ovat heikentäneet jääpeitettä, ja kiintojään seassa on rannikolla rikkoutuneita jääalueita. Jäälle satanut lumi vielä vaikeuttaa jäätilanteen havaitsemista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme