Mainos
Mainos

Jäät harvinaisen ohuita Etelä- ja Keski-Suomessa

Esimerkiksi Tampereella Näsijärvellä rikotaan ennätyksiä. Näsijärvi lainehtii edelleen sulana.

Jäät ovat vuodenaikaan nähden kovin ohuita Etelä- ja Keski-Suomessa.

Hydrologi Johanna Korhonen Suomen ympäristökeskuksesta kertoo, että jääpeite on harvinaisen ohut etelässä, Keski-Suomessa paikoin jopa ennätyksellisen heiveröinen. Uusi ennätys oli keskiviikkona syntymässä myös Tampereella, jossa Näsijärvi on edelleen sula.

Järven tähän asti myöhäisin jäätymisajankohta on vuodelta 1930, jolloin Näsijärvi sai jääpeitteen 30. tammikuuta. Näsijärvi jäätynee lähipäivinä, sillä esimerkiksi keskiviikon ja torstain väliseksi yöksi on ennustettu muutamaa astetta pakkasta.

Poikkeusoloista töitä pelastajille

Myös Päijänteen suuret selät aaltoilevat edelleen vailla jääkahleita.

-Keski-Suomessa jää on joillain paikoilla jopa 26 senttiä normaalia ohuempaa. Päijänteen Tehin selkä on edelleen jäätön, kertoo ympäristöinsinööri Pekka Kivijakola Keski-Suomen Ympäristökeskuksesta.

Heikot jäät tietävät kiireitä pelastajille.

-Nyt on normaalisti keskitalvi, eikä silloin juurikaan ole ihmisten pelastamisia jäistä, mutta tänä talvena niitä on ollut useita. Heikot jäät ja normaalia korkeampi vesi vaikuttaa tähän, toimiala-asiantuntija Tuomo Hämäläinen Keski-Suomen hätäkeskuksesta kertoo.

Jäät normaalipaksuisia vain Lapissa

Pohjois-Suomessakin heikkoihin jäihin on hukkunut ainakin kaksi ihmistä. Viranomaiset pelkäävät, että hiihtolomaviikoilla tilanne pahenee, jos jäät eivät vahvistu.

Ylikomisario Arto Lumikari Kajaanin poliisista kertoo, että jäätilanne Kainuussa on edellisvuotta huomattavasti huonompi. Siksi erityisesti moottorikelkkailijoiden on oltava varuillaan. Paksuiltakin näyttävät jäät voivat olla heikkoja.

-Monet kelkkailijat luottavat siihen, millainen tilanne aikaisempina vuosina on ollut. Siihen taas ei pitäisi luottaa, Lumikari varoittaa.

Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen insinööri Eero Nuortimo vahvistaa, että jäiden paksuus ajankohtaan nähden on huomattavasti aikaisempia vuosia ohuempi. Esimerkiksi Taivalkosken Tyräjärvellä ja Oulujärvellä jäätä on noin 20 senttiä normaalia vähemmän.

Johanna Korhosen mukaan jäät ovat normaalipaksuisia vain Lapissa, jossa ne ovat vahvistuneet viime aikoina.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme