Mainos
Mainos

Jäät jo petollisen heikkoja - sade sulattaa aurinkoa tehokkaammin

Vaikka lämpimät aurinkoiset kevätsäät vielä odotuttavat itseänsä, näkyvät kevään merkit jo jääalueilla. Kevätjään petollisuus on tuttu virsi, josta varoitetaan joka vuosi. Silti jäiden heikkous yllättää liian monet ihmiset.

Ilmatieteen laitoksen jääpalvelu kehottaa ihmisiä jo välttämään jäille menoa eteläisessä Suomessa, mutta jos polte on niin kova, että sinne on pakko päästä, kannattaa tiettyjä asioita erityisesti varoa.

Jääasiantuntija Jouni Vainion mukaan hälytyskellojen pitäisi soida, jos jää alkaa tummua.

— Se tumma jäässä on vettä. Ja vaikka se olisi tullut taivaalta, se tuo jäähän lämpöä ja alkaa syödä tietään jään läpi. Se tekee jäästä puikkoisen ja hauraan, Vainio selittää.

Vainio korostaa, ettei takuuta jään kestävyydestä ole ilman tummumistakaan. Jää voi pettää myös valkoisellakin alueella.

Merijää erityisen petollinen

Erityisen petollinen on merijää, mikä johtuu siitä, että se lämpiää paitsi ylhäältä myös altapäin.

— Suomenlahdella on aika paljon avointa merta ja virtaukset tuovat lämpimämpää vettä, joka sulattaa jäätä altapäin. Järvissä on sen sijaan kattava jääpeite, joka suojaa vettä aika pitkään lämmöltä, Vainio toteaa.

Perämerellä on tilanne vielä toinen ja Vainion arvion mukaan talvi jatkuu siellä vielä useita viikkoja. Aivan huolettomasti ei ei Perämerenkään rannikolla kuitenkaan kannata liikkua.

— Jäämurtajien raporttien mukaan jäät alkavat tummua Perämerelläkin eli kyllä sielläkin jo heikkoja kohtia löytyy.

Sade aurinkoa voimakkaampi

Viimepäivien sateet ovat heikentäneet jäitä erittäin tehokkaasti. Sadekeli on nimittäin jäiden kestävyyden kannalta aurinkoa pahempi vaihtoehto.

— Jäiden kannalta sadesäiden ainoa hyvä puoli on se, että silloin jäille ei halua välttämättä kukaan lähteä. Aurinko taas houkuttelee jäille, Vainio arvioi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme