Mainos
Mainos

Jäät vaatineet jo viidentoista ihmisen hengen

Lämmin sää tekee vesialueista entistä vaarallisempia.

Petolliset jäät ovat vaatineet tänä talvena kaikkiaan viidentoista ihmisen hengen. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton keräämien ennakkotietojen mukaan hukkumistapauksista yhdeksän on sattunut tämän vuoden puolella ja loput ennen vuodenvaihdetta. Viimeisin onnettomuus sattui tiettävästi pääsiäisenä, kun porilaisnainen joutui veden varaan kotikaupungissaan.

Viime vuonna jäihin hukkui loka-toukokuussa 25 ihmistä.

Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto muistuttaa, että jäille meneminen alkaa olla kevätauringon lämmittäessä yhä vaarallisempaa etenkin Etelä-Suomessa. Varsinkin ranta- ja virtapaikoilla jää saattaa pettää alta ja sulapaikatkin ovat tavallista suurempia. Jää, joka aamulla vielä kesti, ei välttämättä enää iltapäivällä kanna ihmistä.

Jäälle menevän kannattaakin ottaa mukaan kaveri ja varustautua vähintään kaulassa roikkuvilla jäänaskaleilla sekä jään tunnusteluun soveltuvalla kepillä. Myös kelluma-avuksi soveltuva reppu, köysi, vaihtovaatteet ja matkapuhelin on syytä olla mukana.

Jos jää pettää alta, pitää pysyä rauhallisena ja huutaa apua. Avannosta noustaan jäänaskalien avulla tulosuuntaan. Ensimmäiset metrit putoamispaikan läheisyydessä kieritään ja ryömitään. Kävellä voi vasta riittävän etäällä sulapaikasta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme