Mainos

Jäätelötehdas säästää energiaa jättikokoisella lämpöpumpulla

Ennen kuin jäätelöpuikko on valmis, tarvitaan monia työvaiheita. Jäätelön valmistus kuluttaa myös paljon energiaa.

– Energiaa kuluu jäähdyttämiseen ja pästorointiin eli lämmittämiseen, kertoo Nestlén Turengin jäätelötehtaan tehdaspäällikkö Arto Seppä-Lassila.

Jäätelötehtaalla energiansäästöön suhtaudutaankin vakavasti. Viime vuonna tehtaalla otettiin käyttöön suuri, lämpöteholtaan 825 kilowatin ammoniakilla toimiva lämpöpumppu. Sen ansiosta tehtaan kaukolämmön kulutus on pudonnut kolmanneksella ja kylmälaitoksen energiankulutus pienentynyt 13 prosentilla. Pelkästään kaukolämmössä on säästetty noin 65 000 euroa.

– Yksi insinöörimme oli Euroopassa energiatehokkuusseminaarissa. Hän toi sieltä idean tänne, ja se toteutettiin välittömästi, kuvailee Arto Seppä-Lassila lämpöpumpun hankintaidean syntymistä.

Hukkalämpöä ei hyödynnetä tarpeeksi

Suomen elinkeinoelämä on osallistunut kiitettävästi energiansäästöhankkeisiin.

– Tällä nykyisellä, vuonna 2008 alkaneella energiatehokkuussopimuskaudella suomalaiset yritykset tai oikeastaan koko elinkeinoelämä on säästänyt noin 7 terawattituntia sähköä, lämpöä ja polttoaineita, kiittelee energiansäästöä edistävän Motiva Oy:n johtava asiantuntija Petri Nieminen.

Rahallinen säästö on 300 miljoonan euron luokkaa. Läheskään kaikkea ei kuitenkaan vielä ole tehty.

– Yksi merkittävä alue teollisuudessa on ylijäämälämmön hyödyntäminen. Suomalaisessa teollisuudessa on vielä noin 4-5 terawattitunnin teknistaloudellinen potentiaali ylijäämälämmön hyödyntämisessä. Se voidaan erilaisilla tekniikoilla ottaa hyötykäyttöön, arvioi Petri Nieminen.

Energiansäästö säästää rahaa

Asiantuntija pitää lämpöpumppujen käyttöä teollisuuden energiansäästössä hyvänä. Teollisuuden käytössä on Suomessa vasta kymmenkunta isoa lämpöpumppua.

– Lämpöpumpputeknologia on yksi tapa ylijäämälämmön hyödyntämiseen. Ylijäämälämpö voidaan ottaa oman teollisuuslaitoksen käyttöön: kiinteistöjen lämmitykseen, prosessien lämmitykseen tai aidan ulkopuolelle kaukolämmöksi hyödyntämällä, luettelee Petri Nieminen mahdollisuuksia.

Jäätelötehtaalla aiotaan jatkaa energiansäästöä. Seuraavien kolmen vuoden aikana toteutetaan 19 erilaista energiansäästöhanketta, muun muassa vedensäästöä ja lämmön talteenottoa.

– Kokonaissäästö tulee olemaan kolmannes kaikista energiakustannuksista ja rahallinen säästö on merkittävä, laskee tehdaspäällikkö Seppä-Lassila.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot