Mainos
Mainos

Jäätön talvi saattaa johtaa merellä pahaan sinileväkesään

Ensi kesän sinilevätilanteesta uhkaa merialueilla tulla viimevuotista pahempi. Merentutkimuslaitoksen tutkija Hermanni Kaartokallion mukaan jäätön talvi on nostanut veden ravinnepitoisuutta.

Tilanne on siis levien kannalta otollinen, sillä niille riittää ravintoa. Rehevöityminen on runsasta etenkin Suomenlahdella ja Itämeren pohjoisosissa.

-Perämerellä ollaan lähellä tavoitetasoa, Selkämeren tilanne on hyvä, kertoi Kaartokallio keskiviikkona.

Levätilanne riippuu pitkälti myös tulevan kesän säistä. Viime vuonna sinilevän määrä oli kesä- ja elokuussa tavallista suurempi, heinäkuussa kolea sää piti levien kasvun kurissa.

Vielä tällä hetkellä levätilanne on ajankohtaan nähden normaali. Tutkimusalus Arandalla keskiviikkona otetuissa näytteissä nähtiin vain alkukeväälle tyypillisiä leviä, eikä niiden määräkään ollut poikkeuksellinen.

Kampamaneetti selvisi talven yli

Jäättömän talven nostattama ravinnepitoisuus on tiennyt myös sitä, että Suomen vesille viime vuonna levinneille amerikankampamaneeteille on riittänyt ravintoa.

- Maaliskuussa otetuista näytteistä kävi ilmi, että maneetti on selvinnyt täällä talven yli, kertoi Merentutkimuslaitoksen tutkija Maiju Lehtiniemi.

Lehtiniemen mukaan maneetti on osoittautunut yllättävän sopeutumiskykyiseksi: se on sietänyt sekä matalia lämpötiloja että Itämeren alhaista suolapitoisuutta. Kampamaneetti on jo tähän mennessä levinnyt koko Itämerelle Perämerta lukuunottamatta. Perämeri on myös ollut ainoa merialue, joka on tänä talvena saanut kunnon jääpeitteen.

- Vielä ei tiedetä, kuinka maneetti selviäisi kunnon jäätalvesta, mietti Lehtiniemi.

Apua toisista maneeteista?

Amerikankampamaneetti on aiheuttanut pahoja tuhoja kalakannoille ja koko ekosysteemille esimerkiksi Mustallamerellä ja Kaspianmerellä. Lehtiniemen mukaan vielä ei ole varmuutta, kuinka pahoja tuhoja se pystyy aiheuttamaan Itämerellä. Tuhot voivat täällä jäädä pienemmäksi muun muassa koon takia.

- Täältä löydetyt maneetit ovat olleet pieniä, suurimmillaan vain puolen sentin-sentin mittaisia, sanoi Lehtiniemi. Lämpimillä vesillä maneetti voi kasvaa 10-18 sentin mittaiseksi.

Amerikankampamaneetin hävittäminen on käytännössä mahdotonta, mutta luontainen vihollinen voi pitää sen esiintymisen kurissa. Lehtiniemen mukaan Mustallemerelle on levinnyt vahingossa toinen kampaneettilaji, joka syö amerikankampaneetteja. Tulokasmaneetin ansiosta ekosysteemi on lähtenyt palautumaan kohti alkuperäistä tilaansa.

Amerikankampamaneettia syövän maneetin istutusta ollaankin nyt kokeilemassa muun muassa Kaspianmerellä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme