Mainos
Mainos

Jäätteenmäen hallituskausi historian neljänneksi lyhin

Keskustan puheenjohtajan Anneli Jäätteenmäen johtama hallitus jäi iältään poikkeuksellisen lyhyeksi. Kun tasavallan presidentti myöntää illansuussa hallitukselle eron, meneillään on 69. hallituspäivä.

Hallitusten pituudet lasketaan nimityspäivästä eropäivään. Monet ehättivät lopettaa hallituksen jo viime viikolla, kun Jäätteenmäki pyysi eroa. Tosin tuolla eronpyynnöllä Jäätteenmäki menetti kaiken poliittisen toimintakykynsä hallituksen johdossa.

Suomen poliittisessa historiassa on vain kolme Jäätteenmäen hallitusta lyhytikäisempää kabinettia, ja nekin ovat toimineet enemmän tai vähemmän poikkeusoloissa. Kaikkien aikojen lyhin hallituskausi on jatkosodan loppuvaiheiden ajoilta elo-syyskuulta 1944. Antti Hackzellin johtaman enemmistöhallituksen pituudeksi tuli vain 45 päivää, kun pääministeri sairastui. Sitä seurannut U. J. Castre'nin enemmistöhallituskin istui vain 58 päivää.

Vuonna 1970 hallituksen muodostamisessa oli vaikeuksia. Siksi tarvittiin Teuvo Auran johtamaa virkamieshallitusta. Se hoiti maan asioita 63 päivän ajan. Jäätteenmäen hallituksen eron syy on kaikkinensa hyvin poikkeuksellinen. Hallitukset ovat yleensä kaatuneet mm. vaalitulokseen, sisäisiin ristiriitoihin tai epäluottamukseen esimerkiksi presidentin kanssa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme