Mainos
Mainos

Jäätteenmäestä keskustan EU-ehdokas?

Keskustan sisällä on ryhdytty epävirallisesti keskustelemaan puolueen puheenjohtajan ja entisen pääministerin Anneli Jäätteenmäen asettamisesta ehdolle ensi kesäkuun EU-vaaleissa. Jäätteenmäki on valtakunnallisesti tunnettu, joten hänellä uskotaan olevan mahdollisuuksia auttaa puoluetta säilyttämään nykyiset neljä paikkaa EU-parlamentissa.

Tavoite on vaativa, sillä Suomen EU-parlamentaarikkojen määrä vähenee nykyisestä kuudestatoista neljääntoista. Keskustan kaikki paikat ovat nykyisin miesten hallussa. Paavo Väyrynen, Kyösti Virrankoski ja Samuli Pohjamo ovat ilmoittaneet pyrkivänsä uudelle kaudelle. Sen sijaan Mikko Pesälä jättää Brysselin.

Jäätteenmäki ei ole itse ottanut kantaa mahdolliseen ehdokkuuteensa, eikä sitä ole häneltä suoraan kysyttykään. Keskustan rivit eivät vielä ole täysin suoristuneet alkukesän dramaattisten tapahtumien jäljiltä. Päiväjärjestykseen päästään todennäköisesti vasta lokakuussa pidettävän ylimääräisen puoluekokouksen jälkeen.

Varmana pidetään kuitenkin sitä, että Jäätteenmäki luovuttaa silloin puheenjohtajuuden pääministeri Matti Vanhaselle. Mahdollisuuksien rajoissa on myös se, ettei hän jatka muissakaan tehtävissä puoluejohdossa. Asiaan vaikuttaa osaltaan meneillään olevan poliisitutkinnan lopputulos.

Keskustan piirijärjestöt tekevät esityksensä EU-ehdokkaista syksyn aikana. Puoluevaltuuskunta vahvistaa listan marraskuussa. Vanha vaaliliittokuvio kristillisdemokraattien kanssa on irtisanottu ja ainoa mahdollinen yhteistyökumppani on nyt RKP. Helsingin piirijärjestössä, jonka alueelta Jäätteenmäki on valittu eduskuntaan, ei ole vielä pohdittu ehdokaskuvioita. Asia ei ole myöskään ensi tiistaina ensimmäisen syyskauden kokouksensa pitävän piiritoimikunnan esityslistalla

Lankia: Jäätteenmäen ehdokkuus toisi poliittista energiaa

Puoluesihteeri Eero Lankian mielestä asiassa pitäisi kuulla Jäätteenmäen mielipide, ennen kuin siitä voisi lausua käsityksensä. Lankian mukaan mahdollisessa ehdokkuudessa olisi kuitenkin "poliittista energiaa".

Jäätteenmäki on ollut säästeliäästi julkisuudessa eroilmoituksensa jälkeen. Huomenna hänen on kuitenkin määrä osallistua poliittiseen keskusteluun, jota keskustan ministeriryhmä, eduskuntaryhmän työvaliokunta ja puolueen työvaliokunta käyvät iltapäivällä kesäkokouksessaan Turussa. Sen jälkeen puolueen työvaliokunta jatkaa vielä ylimääräiseen puoluekokoukseen liittyvien asioiden käsittelyä. Osa keskustan ministereistä ja eduskuntaryhmän johto esiintyvät jo aamupäivällä yleisötilaisuudessa Turun kauppatorilla.

Ylimääräinen puoluekokous on määrä pitää Helsingissä 5. lokakuuta, mutta koollekutsumisesta päättää puoluehallitus vasta 2. syyskuuta. Puoluekokouksessa mitataan myös varapuheenjohtaja Hannu Takkulan kannatus. Keskustan Irak-pöytäkirjan julkisuuteen vuotamisväylän yhtenä lenkkinä olleen Takkulan paikkaa hamuavat ainakin kansanedustajat Markku Laukkanen, Mika Lintilä ja Eero Reijonen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme