Mainos
Mainos

Jäätteenmäki johti viimeistä kertaa puoluehallituksen istuntoa

Jäätteenmäki uskoo keskustan ja ay-liikkeen välien parantuneen pysyvästi.

Anneli Jäätteenmäki puhuu omilleen

Keskustan puheenjohtajuutta vuoden päivät hoitanut Anneli Jäätteenmäki johti tänään viimeistä kertaa puoluehallituksensa istuntoa. Harvardin-välivuodeltaan palaava Esko Aho ottaa ohjat käsiinsä saavuttuaan kotimaahan kesäkuun loppupuolella.

Puoluetoimiston avaimet ja lompakon sijaiselleen jättänyt Aho joutuu huomaamaan, että lukot on vaihdettu eikä puoluetoimistokaan löydy enää entisestä paikasta Pursimiehenkadulta. Jäätteenmäkikin nostaa Töölöön Apollonkadulle rakennetut uudet tilat yhdeksi konkreettiseksi hänen aikanaan tapahtuneeksi muutokseksi.

-Toivottavasti Eskolle jää myös vielä paremmassa vedossa oleva kenttä, Jäätteenmäki pohti puoluetoimistossa aamulla. Hän sanoi luopuvansa puheenjohtajuudesta jo samana päivänä, kun Aho palaa Suomeen. Tarkemmasta ajasta ja paikasta ei ole vielä sovittu.

Ei mitään hampaankoloon

Jäätteenmäki on jo kokenut poliitikko, mutta puolueen puheenjohtajuus on ollut hänen mielestään haastava ja mielenkiintoinen tehtävä.

-Minusta tämä on ollut miellyttävä kokemus. Ei minulle ole jäänyt mitään hampaankoloon, hän vakuuttaa.

Jäätteenmäen kaudella keskustan ja ammattiyhdistysliikkeen välit ovat silminnähden kohentuneet. Jäätteenmäen yhteistyötarjousta ovat kiitelleet mm. SAK:n osastopäällikkö Eero Heinäluoma (sd.) ja STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää (sd.).

On arvioitu, että Ahon paluun myötä tapahtuu jälleen jyrkkä käänne huonompaan. Ammattiyhdistyspuolella ei hevin unohdeta työreformia.

-Kyllä minä luulen, että välit ovat parantuneet ihan pysyvästi. Ei se ole yhdestä ihmisestä kiinni, vaan kyllä meillä on varmaan koko puolueessa ollut vähän uudenlaista ajattelua ja katsontaa. Emme me kaikista asioista samaa mieltä ole, mutta ei varmaan ole mikään muukaan puolue. Jos ovat ay-liikkeen ja keskustan välit Jäätteenmäen kaudella parantuneet, ei keskustaopposition ja hallituksen väleistä voi sanoa samaa.

Asioista opposition ja hallituksen luonnollisesti pitääkin kiistellä, mutta ulospäin on usein näyttänyt siltä, että umpisolmussa ovat jo henkilösuhteetkin. Jäätteenmäki kuitenkin kiistää tämän.

-Kyllä ne minun ja pääministeri Lipposenkin kohdalla ovat asiat, jotka kiistelevät. Kun me kahdestaan juttelemme, ei meillä ole mitään ongelmia. Mutta onhan se aivan selvää, että jos eduskunnassa käydään keskustelua, niin sen täytyykin olla enemmän väittelyä kuin kiittelyä.

Jäätteenmäki sanoo ymmärtävänsä Lipposen ärhentelyäkin. Hänen mielestään siinä on usein mukana SDP:n sisäiselle oppositiolle osoitettua suuttumusta, jonka pääministeri purkaa keskustan suuntaan.

Vaalit tärkeintä

Jäätteenmäen mukaan hänen ehdottomasti tärkein tehtävänsä puheenjohtajan oli luotsata puolue kunnallisvaaleihin.

-Kyllä se vaalitulosyö oli ehdoton kohokohtakin, Jäätteenmäki myöntää. Hän näkee toisena tärkeänä puheenjohtakautensa kohokohtana sen, että ammattiyhdistysliikkeseen päin on tehty työtä ja siinä päästy myös eteenpäin.

Keskusta on ottanut gallup-kannatuksessa viime aikoina melko vakaan suurimman puolueen aseman. Jäättenmäki arvelee, että kilpailu puolueiden välillä alkaa nyt kiristyä, kun kokoomuskin vaihtaa puheenjohtajaa.

-Sehän oli heidän taholtaan eräänlainen vaalikamppailun avaus. Jäätteenmäki ei halua sanoa vielä mitään siitä, lähteekö hän ensi kesän puoluekokouksessa tavoittelemaan puolueensa puheenjohtajuutta.

-Se on niin kaukana, ettei niistä asioista kannata lähteä tekemään vielä mitään ongelmia. Lähempänä on vielä miettiä esimerkiksi ensi vuoden budjettia, Jäätteenmäki sanoo.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme