Mainos
Mainos

Jäätteenmäki kiistää Irak-asiakirjat

Pääministeri Anneli Jäätteenmäki kiistää edelleen, että hänellä olisi eduskuntavaalien alla ollut käytössään ulkoministeriön salaisiksi leimaamia Irak-asiakirjoja. Jäätteenmäki pitää myös virheellisinä sellaisia tulkintoja, että hän tietäisi, kuka vuoti ulkoministeriön salaisia papereita.

Kohu asian ympärillä alkoi käydä uusilla kierroksilla, kun Ilta-Sanomat julkisti tänään otteita keskustan puoluehallituksen työvaliokunnan pöytäkirjasta. Työvaliokunnan kokouksessa 7. maaliskuuta keskustan johtohenkilöt olivat keskustelleet Jäätteenmäen edellisenä iltana MTV:n vaalitentissä esille nostamasta Irak-asiasta.

Ilta-Sanomien haltuunsa saaman pöytäkirjan mukaan "Jäätteenmäki sanoi, ettei hän ole puhunut työvaliokunnalle aikaisemmin eilen mainitsemistaan asioista, koska ei ole voinut kertoa hallussaan olevista asiapaperista ja niiden lähteistä. Lähteitäänhän ei voi pettää". Kirjaus viittaa siihen, että Jäätteenmäellä olisi ollut käytössään ulkoministeriön asiakirjoja ja että hän tietäisi, kenen avustuksella niitä oli saatu.

Jäätteenmäki on koko jupakan ajan kiistänyt, että hänellä olisi ollut salaisia muistioita.

- Minulla on kaksi korvaa, hän on vastannut useampaankin kertaan.

Jäätteenmäki vastaili uusia tietoja koskeviin kysymyksiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla juuri ennen lähtöään Tukholmaan. Vastaukset olivat niukkoja ja vältteleviä.

Jäätteenmäeltä kysyttiin, oliko Ilta-Sanomissa julkaistu lainaus pöytäkirjasta oikein.

- Minä en ole lukenut pöytäkirjaa. Pöytäkirjaa ei ole tarkistettu, se ei ole virallisesti hyväksytty pöytäkirja.

Muistatteko sanoneenne kokouksessa tuolla tavalla?

- Kuten sanoin, en ole lukenut pöytäkirjaa.

- Lehtikirjoituksesta on vedetty sellaisia johtopäätöksiä, että tietäisin vuotajan. Sitä en tiedä, eikä tuosta lehtikirjoituksesta voi sellaista johtopäätöstä vetää.

Apupapereita vain avustajilta

Jäätteenmäeltä tivattiin myös, oliko hänellä ollut käytössään ulkoministeriön asiakirjoja. Lyhyt vastaus kuului, että vain avustajien laatimia niin sanottuja briefing-papereita.

Jäätteenmäki perusteli niukkasanaisuuttaan oikeuskansleri Paavo Nikulan ohjeella, jonka mukaan ei ole sopivaa, että hän osallistuu asiasta käytävään keskusteluun silloin, kun tutkinta on vireillä.

Poliisi tutkii parhaillaan, kuka vuoti julkisuuteen ulkoministeriön salaisia muistioita. Yhdessä niistä selvitettiin edellisen pääministerin Paavo Lipposen ja Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin keskustelua Irakin tilanteesta. Tuohon keskusteluun vedoten Jäätteenmäki syytti vaalikamppailussa Lipposta Suomen viemisestä sotakoalitioon. Sittemmin salaisista muistioista julkistettiin sanatarkkoja lainauksia molemmissa iltapäivälehdissä.

Jäätteenmäki veti tänään hieman takaisin aiempaa vastaustaan Ilta-Sanomille, missä hän kiisti nähneensä lehden toimittajan hänelle näyttämää lainausta keskustan työvaliokunnan pöytäkirjasta.

- Minulle näytettiin eilen yksi lause noin 10-sivuisesta asiakirjasta ja kysyttiin, onko tämä minun lauseeni. Minun on hyvin vaikea ottaa osaa tällaisiin tietokilpailuihin ja visailuihin ja sanoa, onko se lauseeni vai ei.

Ilta-Sanomien saamassa pöytäkirjassa oli puheenjohtaja Jäätteenmäen allekirjoitus. Hän sanoi itse lehden haastattelussa, ettei ole koskaan allekirjoittanut tätä pöytäkirjaa. Lentoaseman pikatiedotustilaisuudessa asiaan ei tullut uusia vastauksia.

Puoluesihteeri tuohtuneena

Puoluesihteeri Eero Lankia on tuohtunut Keskustan työvaliokunnan pöytäkirjan vuotamisesta julkisuuteen.
Lankia aikoo selvittää perin pohjin, miten vuoto on tapahtunut. Anneli Jäätteenmäen allekirjoitusta pöytäkirjassa Lankia pitää aitona, mutta ei ole varma, onko pöytäkirjaa tarkastettu.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 06.06.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme