Mainos
Mainos

Jäätteenmäki: Malttia hallitusneuvotteluihin

Vaalivoittaja keskusta on edelleen maltillinen hallituksen muodostamissuunnitelmissaan.

Keskustan puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki totesi puoluehallituksen kokouksessa, että keskusta sai puolueen historian suurimman äänimäärän eduskuntavaaleissa. SDP jäi keskustasta kuitenkin vain 6000 äänellä.

Hallituksen muodostamisneuvottelujen vetäjäksi ensi viikolla nouseva Jäätteenmäki varoitti, ettei neuvottelupöydälle pidä tuoda keinotekoisia ristiriitoja tai arvovaltakysymyksiä.

Kokoomuksen puheenjohtajan Ville Itälän mukaan kokoomus jää suosiolla odottamaan keskustan ja SDP:n hallitusneuvottelujen tulosta.

Itälä painotti kokoomuksen puoluehallituksessa tänään, että kokoomus on mukana hallituskaavailuissa vain, jos heidän kanssaan vakavasti neuvotellaan, eli punamultavaihtoehto kaatuu.

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Ben Zyskowicz sanoi puolestaan pitävänsä punamultahallituksen syntyä erittäin todennäköisenä.

Jäätteenmäestä kaavaillaan puhemiestä

Keskustan puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki on vahvasti ehdolla eduskunnan puhemieheksi hallitusneuvottelujen ajaksi. Asiasta sovitaan käytännössä keskustan eduskuntaryhmän kokouksessa torstaina. Puhemiehet valitaan ensi viikon tiistaina pidettävässä uuden eduskunnan ensimmäisessä täysistunnossa.

Keskustalla on edustajanpaikoiltaan suurimpana puolueena mahdollisuus saada haluamansa henkilö puhemieheksi muiden ryhmien tuella. Normaali käytäntö on, että varapuhemiesten paikat menevät seuraavaksi suurimmille ryhmille. Jäätteenmäen valinta olisi linjassa sen kanssa, miten on toimittu viimeaikaisia hallituksia muodostettaessa.

Puhemiehen nuijaa on ensimmäisissä istunnoissa heiluttanut hallituksen muodostaja, josta on sittemmin leivottu myös pääministeri. Vuonna 1991 tässä tehtävässä oli Esko Aho (kesk.) ja vuonna 1995 Paavo Lipponen (sd.). Lipposen toista hallitusta muodostettaessa 1999 Lipponen oli pääministeri, joten hänen sijastaan alkukauden puhemieheksi valittiin sittemmin loppukauden varapuhemiehenä toiminut Jukka Mikkola (sd.).

Hallituksen muodostamisen jälkeen puhemiestä vaihdetaan. Paikka on jo perinteeksi tulleella tavalla ollut toiseksi suurimman hallituspuolueen hallussa. Varsinainen puhemies on ollut kokoomuslainen jo kolmen vaalikauden ajan. Hallitus kootaan nyt uudella tavalla. Puhemiehen osuus hallituksen muodostamisessa ei ole enää merkityksellinen. Tunnustelijana toimii puhemiehen sijasta eduskuntaryhmien valitsema hallitusneuvottelujen vetäjä. Tämän tehtävän saa Jäätteenmäki. Mikään ei estä sitä, että tunnustelija ja puhemies olisivat yksi ja sama henkilö.

(MTV3-STT)

Ulkoministeri Erkki Tuomioja suosittelee punamultahallitusta.
Katso Matti Simulan juttu aiheesta
(Seitsemän uutiset 18.03.2003)

Kokoomus varautuu oppositiopuolueen asemaan.
Katso Vesa Kallionpään juttu aiheesta
(Seitsemän uutiset 18.03.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme