Mainos
Mainos

Jäätteenmäki: Peruspalveluohjelma tuo vakautta

Pääministeri Anneli Jäätteenmäki pitää hallituksensa keskeisenä tavoitteena kuntapolitiikassa pitkäjänteisyyden ja vakauden lisäämistä. Jäätteenmäki korosti Kuntaliiton 10-vuotisjuhlaseminaarissa Helsingissä, että vakautta ja ennustavuutta saadaan aikaan koko hallituskauden kattavalla peruspalveluohjelmalla ja siihen liittyvällä vuosittaisella peruspalvelubudjetilla eli kuntasopimuksella.

- Tähän uuteen toimintatapaan siirtyminen aloitettiin jo pari viikkoa sitten, kun hallitus päätti valtiontalouden kehyksistä vuosille 2004-2007, pääministeri muistutti ja selvitti, että peruspalveluohjelmassa arvioidaan kuntien velvoitteista johtuvat menot ja tulot.

Arvio tehdään kuntaryhmittäin ja myös alueelliset vaikutukset arvioidaan.

- Tämä kokonaisvaltainen tarkastelu tekee hallituksen esitysten vaikutukset läpinäkyviksi. Samalla kyetään aiempaa paremmin arvioimaan ja päättämään tarpeellisista tasapainottamistoimista.

Uudistuksia yhteisöveroon vuonna 2005?

Jäätteenmäki piti kuntapolitiikan toisena suurena haasteena kuntien rahoitus- ja valtionosuusjärjestelmän arvioimista kokonaisuutena ja tarvittavien uudistusten saattamista voimaan vuoden 2005 alusta lukien.

- Uudistustyö aloitetaan tämän kevään aikana ja uudistuksen keskeisten linjojen on oltava tiedossa keväällä 2004.

Yhteisöveron jako-osuuksiin pääministeri ei luvannut muutoksia ennen vuotta 2005. Hänen mukaansa osana uudistustyötä selvitetään mahdollisuudet yhteisöveron siirtämiseen kokonaan valtiolle kuntatalouden vakauden lisäämiseksi ja suhdanneherkkyyden vähentämiseksi.

- Tällöin yhteisöveromenetykset korvattaisiin kunnille täysmääräisesti valtionosuuksissa. Se merkitsisi myös muutoksia valtionosuusperusteissa.

Jäätteenmäen mukaan kuntien verotuloihin perustuvan tasausjärjestelmän uudistamisen yhteydessä arvioidaan myös mahdollisuudet kiinteistöveron irrottamiseen tasausjärjestelmästä. Hän lisäksi painotti kuntien välisen yhteistyön edistämisen tärkeyttä. Yhteistyötä pyritään edistämään myös kuntien ja muiden toimijoiden kesken esimerkiksi yhteispalvelupisteiden roolia vahvistamalla ja perustamalla alueellisia työvoiman kehittämiskeskuksia.

- Kuntien yhteistyön edistämisen lisäksi hallitus edistää vapaaehtoiselta pohjalta tapahtuvia kuntaliitoksia. Liitoksia ei tehdä vain liitosten vuoksi, vaan tavoitteena on nimenomaan asukkaiden palvelujen turvaaminen myös tulevaisuudessa, pääministeri totesi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme