Mainos
Mainos

Jäätteenmäki pitää kiinni Irak-arvioistaan

Keskustan puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki haluaisi edelleen keskustelua siitä, voisiko Suomi toimia Irak-kysymyksessä nykyistä aktiivisemmin Ranskan ja Saksan mallin mukaisesti. Nämä maat ovat selkeimmin asettuneet vastustamaan Yhdysvaltain suunnittelemia pikaisia sotatoimia.

Jäätteenmäki toisti tänään TV1:n vaalitentissä näkemyksensä, jonka mukaan 2000-luvulla on voitava keskustella avoimesti sodan ja rauhan kysymyksistä.

Jäätteenmäen mielestä kansalaisille tulisi kertoa selkeästi, miksi on toimittu nykyisellä tavalla ja mitä on tehty rauhan eteen. -Olisi pitänyt antaa vielä aktiivisempi tuki sille, että rauha voittaa. Jos sota alkaa, niin 5,3 miljoonaa ihmistä on välittömästi hätäavun piirissä, Jäätteenmäki korosti.

Keskustan puheenjohtaja muistutti pääministeri Paavo Lipposen (sd.) kertoneen joulukuussa Yhdysvaltain presidentille George W. Bushille Suomen kansan arvostavan Bushin johtajuutta. -Siitä tuli minulle ja monelle muullekin sellainen kuva, että siinä siunataan sota, Jäätteenmäki sanoi.

Lipponen lupasi myös jo näin varhaisessa vaiheessa Suomen olevan valmis rauhanturvatoimintaan, jälleenrakentamiseen ja humanitaariseen apuun. Jäätteenmäki olisi itse samassa tilanteessa korostanut rauhanomaisen ratkaisun löytämistä ja sitä, että YK on ainoa toimielin, joka voi päättää sodasta ja rauhasta.

Vaalitulos määrittää hallituskokoonpanoa

Kuten vaalien alla on kaikissa puolueissa tapana, keskustan johtokaan ei halunnut ottaa kantaa tulevaan hallituskokoonpanoon. Sen lähtökohtana tulisi kuitenkin olla voittajien varaan rakentaminen.

Keskusta pyrkii kuitenkin puoluesihteeri Eero Lankian mukaan ajamaan omia tavoitteitaan, ryhdytään sitten suunnittelemaan punamultaa tai porvarihallitusta.

Jäätteenmäki piti kiinni siitä, että keskusta on hakemassa näissä vaaleissa suurimman puolueen asemaa ja pääministerin salkkua. Hän korosti, että ennen hallituspaikkojen jakoa käydään kuitenkin vaalit. Myös Lankia muistutti, että vaaleissa on kansalla mahdollisuus osoittaa, mitkä puolueet pitäisi nostaa vastuuseen. -Me toivomme, että voisimme olla siinä porukassa pitkän tauon jälkeen. Olemme halukkaita vaalituloksen viitoittamassa suunnassa käymään neuvotteluja, Lankia sanoi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot