Mainos
Mainos

Jäätteenmäki syvensi Irak-politiikan kritiikkiään

Keskustan puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki arvostelee pääministeri Paavo Lipposen Irak-politiikkaa yhä raskaammin sanankääntein.

Jäätteenmäki antoi ymmärtää tänään MTV3:n vaalitentissä, että Yhdysvallat pitää Lipposen lupausten vuoksi Suomea yhtenä osana Irakin vastaista liittoutumaa. Jäätteenmäen mukaan Suomi on liittynyt sellaiseen koalitioon, jossa sen ei pitäisi olla tässä vaiheessa.

Jäätteenmäki perusteli näkemyksiään haltuunsa saamillaan asiakirjoilla. Niiden mukaan presidentti George W. Bush kiitti Lipposen Yhdysvaltain vierailun aikana viime joulukuussa Suomea hyvästä yhteistyöstä sekä Suomen hallitusta Irakia koskevista päätöksistä ja Suomen kuulumisesta Yhdysvaltain johtamaan koalitioon.

Jäätteenmäki kertoi, että Suomi on ollut mukana viime viikolla Yhdysvaltain apulaisulkoministerin koollekutsumassa kokouksessa. Sinne oli kutsuttu edustus maista, jotka ovat luvanneet tehdä yhteistyötä ja antaa apuaan. Jäätteenmäen mukaan hän ei tiedä tarkkaan, mitkä 30 maata olivat kokouksessa mukana.

Keskustan puheenjohtaja toisti kantansa, jonka mukaan hän olisi Lipposen asemassa korostanut tällä vierailulla YK:n asemaa. -En olisi siinä vaiheessa ryhtynyt antamaan mitään lupauksia. Lupaus humanitaarisesta avustakin tulee antaa YK:n kautta.

Jäätteenmäki katsoi, että hän olisi pätevä edustaman Suomea pääministerinä myös Euroopan unionissa. Hän muistutti olleensa kansanedustajan 16 vuoden ajan. Pääministerikokemusta hänellä ei ole, mutta sitä ei ole ollut sen paremmin kenelläkään sinä aikana pääministerin tehtävään nousseella.

Ulkoministeriöstä todettiin illalla, että kokous oli puhtaasti taustatilaisuus Washingtonissa oleville suurlähetystöille. Tilaisuudessa Yhdysvaltain apulaisulkoministeri selosti Yhdysvaltain näkemyksiä Irakin tilanteesta. Suomen edustajat osallistuivat tilaisuuteen puhtaasti tiedonhankintamielessä, ulkoministeriöstä korostettiin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme