Mainos
Mainos

Jäätteenmäki toivoo palvelualoista uutta vientivalttia

Palvelutyönantajat peräävät uudelta hallitukselta yhä jämäköitä toimia varsinkin työhön kohdistuvan verotuksen keventämiseksi, koska muita tehokkaita ja nopeasti vaikuttavia elvytyskeinoja ei juuri ole käytettävissä. Uusista menonlisäyksistä sen sijaan olisi PT:n mielestä pidättäydyttävä, kunnes verotuksen rakenteelliset uudistukset antavat niihin liikkumavaraa. PT:n hallitusta johtava Keskon pääjohtaja Matti Honkala huomauttaa, että poliittisilta päättäjiltä tuntuu jossain määrin puuttuvan uskoa verouudistusten dynaamisiin vaikutuksiin, vaikka hyviä esimerkkejä niiden toimivuudesta on olemassa.

-Autoveron alentaminen vuoden alusta on merkittävästi lisännyt autokauppaa, ja kasvanut kysyntä tuo valtion kassaan todennäköisesti aiempaa enemmän verotuloja. Myös autokaupan työllisyys on vahvassa kasvussa, mikä osaltaan vähentää työttömyysturvamenoja ja muita sosiaalisia tulonsiirtoja, Honkala mainitsi. Honkala otti asiaan kantaa PT:n Palvelutyönantaja-päivässä Helsingissä maanantaina. Hän sanoi pitävänsä hyvänä sitä, että palvelualojen merkityksestä on viime aikoina puhuttu selvästi entistä enemmän. Palvelutyönantajien tuoreen jäsenkyselyn mukaan yritykset itse ovat silti sitä mieltä, ettei palvelualojen tarpeita oteta tarpeeksi huomioon yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. -Toivomme, että uusi hallitus ja kaikki poliittiset päättäjät ottavat tämän viestin vastaan, niin että päästään sanoista tekoihin, Honkala sanoi.

Jäätteenmäki toivoo potkua palvelujen vientiin


Myös PT:n tapahtumassa puhunut pääministeri Anneli Jäätteenmäki (kesk.) korosti, että työllisyyden ja hyvinvoinnin rakentaminen vaatii jatkossa juuri palvelusektorin nopeaa kehittymistä. Jäätteenmäki toivoo, että kotimarkkinoilla vahvistuvat palveluyritykset pärjäävät jatkossa myös kansainvälisessä kilpailussa ja tuovat Suomelle myös tärkeitä vientituloja.

Pääministerin mielestä uusia liiketoiminnan mahdollisuuksia tarjoavat mm. osaamisen korostuminen, yritysten verkottumisen uudet mallit ja väestön ikääntyminen. Hoivapalvelujen tarjontaan taas on tarpeen etsiä toimiva työnjako julkisen, kolmannen sektorin ja yritysten kesken, hän sanoi. Hallitus julkistaa tällä viikolla ensimmäisen lisäbudjettinsa, johon on lupailtu tuntuvia veronkevennyksiä vielä kuluvalle vuodelle.

Palvelutyönantajien mielestä valtaosa hallitusohjelmaan kirjatusta 1,12 miljardin veronkevennyksestä olisi käytettävä pikimmiten, esimerkiksi heinäkuussa, ja loput ensi vuoden alussa. Jäätteenmäki ei vielä paljastanut hallituksen tarkempia aikeita, mutta lupasi, että tuloverojen kevennyksessä aiotaan lähteä ripeästi liikkeelle. Matalapalkkaiseen työhön kohdistuvien välillisten työvoimakustannusten alentamista selvitetään Jäätteenmäen mukaan erikseen.

Yritys- ja pääomaverotuksen tarkistamisesta hallitus tekee peruslinjaukset jo syksyn aikana. Jäätteenmäen mukaan pienten ja keskisuurten osakeyhtiöiden ja niiden maksamien osinkojen verotus ei kiristy, vaikka yhtiöveron hyvitysjärjestelmästä luovutaankin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme