Mainos
Mainos

Jan Pedersen ja Lars Svensson: Linnut äänessä

Arvio: Merja Sundström

(Tammi)

Olen saanut hävetä monen monta kertaa, kun tuttavat ottavat puheeksi ensimmäisen kiurun tai mustarastaan laulun. Ai joko meilläpäin laulavat?

Kohta tulee vastaus - olen päättänyt opiskella luontoa!

Aloitin lintukirjasta, joka avaa sen lintujen ehkä tärkeimmän ulottuvuuden: lauluäänen. Kerrassaan mainio keksintö. Kirjaan on kiinnitetty tukevasti pieni äänilaite, josta voi valikoida kaikkien 150 esitellyn linnun ääninäytteen. Näyte on lyhyt mutta mikään ei estä painelemasta samaa nappia ja toistamasta sitä peräjälkeen. Samalla on helppo verrata lauluja toisiinsa. Tämä on juttu, joka villitsee helposti mukaansa.

Linnun lauluäänen soittaminen saattaa kuulemma villitä oikeita lintujakin. Lieneekö tarua vai totta mutta kuulin erään äänikirjan kuuntelijan saaneen luonnosta kilpalaulajan soittoäänelle, lintuparka oli tarinan mukaan sirittänyt hullaantuneen lailla vastaustaan ilmeisesti kutsulauluun. Tarina ainakin todistaa, että ääninäytteet ovat luonnollisia. Ne on tallentanut Lars Svensson.

Kirjasta on juuri ilmestynyt taskukokoinen versio, jossa on myös liitäntä kuulokkeille - ei siis tarvitse häiritä ympäristöään laulun lurahduksilla.

Pieni koko on retkeilijöille tervetullut vaihtoehto aiemmalle suurelle kirjalla; nyt tosin teksti on kutistunut vähän turhan pieneksi. Muutenkin tuntuu, että kirjasinkoossa säästellään usein ihan turhaan.

Linnut äänessä -kirjan tekijät ovat osin Ruotsista osin Suomesta. Valokuvat ovat Jari Peltomäen ja Markus Veresvuon ottamia - ja ällistyttävän hyviä.

Tekstit ovat ruotsalaista alkuperää, Jan Pedersenin, mutta ne on soveltanut Suomen oloihin Lasse J. Laine. Valitettavasti lintujen ruotsinkieliset nimet on jätetty pois - latinankieliset ovat kyllä mukana mutta usein luonnosta keskustellaan turistien ja kaukonaapureiden kanssa - silloin kaipaisi myös englanninkielisiä nimiä.

Kirja on painettu Kiinassa - se selittää soittolaitteen siedettävän hinnan, joka nyt tässä jääköön kertomatta - kirja sopii nimittäin erinomaisesti ketä tahansa aktivoivaksi lahjaksi taskukokoisena ja erityisesti juhlavampana suurena kirjana.

Merja Sundström on teini-iästä asti toivonut reisiluun katkeamista, että olisi aikaa ja rauhaa lukea lukemattomat, lukemattomat kirjat. Helpotuksena elämän nälkään on tämä saitti ja työ kulttuuritoimituksen päällikkönä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme