Mainos
Mainos

Jan Vapaavuori rauhoittelee maaseudun ja kaupunkien vastakkainasettelua: Suomessa on typeriä sisäisiä jännitteitä

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori rauhoittelee maaseudun ja kaupunkien vastakkainasettelua. Hän kirjoittaa blogissaan, että hänen sanomisiaan on siteerattu tarkoitushakuisesti.

– On puhuttu dramaattisesti autioituvasta maaseudusta, kartalta katoavista alueista ja toisaalta paisuvasta metropolialueesta. Tällaiset tarkoituksella väritetyt termit herättävät luonnollisesti voimakkaita tunteita laidasta laitaan. Tarvitsemme ymmärryksen lisäämistä niin maaseudun tarpeista kuin maan ainoan metropolin erityisestä luonteesta, Vapaavuori kirjoittaa.

Vapaavuori kaipaa kiihkotonta ja faktoihin perustuvaa keskustelua isänmaan suurista kohtalonkysymyksistä. Hän muistuttaa, että kaupungistuminen ei ole mikään tykkäämisasia.

– Kaupungistuminen on fakta. Myös Suomessa. Siitä voi olla montaa mieltä, en minäkään ole sen varaukseton kannattaja. Mutta niin vaan ihmiset muuttavat kaupunkeihin. Ja tämän todellisuuden kanssa meidän pitää elää – ja mielellään tavalla joka maksimoi kansallisen hyvinvoinnin.

Vapaavuoren mielestä kaupungistumisen vastustaminen ei ole fiksua, ja sillä on saatu paljon vahinkoa aikaan.

– Pääkaupunkiseudun ongelmallinen asuntotilanne on pitkälti seurausta siitä, että tulevan kaupungistumisen suuruusluokka on aliarvioitu.

Helsingin pormestari muistuttaa tehneensä ministerinä hartiavoimin töitä Suomen eri alueiden hyväksi: Lapin matkailun, Kainuun kaivosteollisuuden, Varsinais-Suomen telakkateollisuuden ja Vaasan seudun energiaklusterin.

Vapaavuori pitää kuitenkin oikeutenaan puolustaa Helsinkiä ja ajaa pääkaupungin etua.

– Meillä on siihen myös velvollisuus. Eikä tämä velvollisuus pohjaudu ainoastaan oman kaupunkimme asukkaiden intresseihin. Minkään muun alueen menestys tai menestymättömyys ei heijastu niin vahvasti koko Suomen pärjäämiseen.

– Aion kuitenkin osaltani myös pyrkiä lieventämään maan sisäisiä typeriä jännitteitä. Kunhan alkuhässäkästä uudessa työssäni selvitään, pyrin vierailemaan säännöllisesti maan eri osissa. Suomen satavuotisjuhlilla on hyvä motto: Yhdessä. Uskotaan siihen, niin hyvä tulee, Vapaavuori muistuttaa ja sanoo viettävänsä suuren osan vapaa-ajastaan maaseudulla.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme