Mainos
Mainos

Jani Toivola pöyristyi Hakkaraisen puheista: Sananparret leviävät nuorten kielenkäyttöön

Kansanedustaja Jani Toivola toivoo perussuomalaisilta toimia puolueen rasististen puheiden kuriin saamiseksi.

– Perussuomalaisten yllä on leijunut pitkään muukalaisvihaan ja rasismiin viittaava pilvi. Nyt heidän olisi äärimmäisen tärkeää irtisanoutua puolueena tästä aiheesta ja kertoa, mikä on heidän arvomaailmansa ja asenteensa. Toivoisin, että heidän eduskuntaryhmänsä ja puolueensa tulisivat asiassa selkeästi ulos ja kertoisivat, mitä mieltä he ovat tästä, Toivola sanoo.

Perussuomalaisten kansanedustajan Teuvo Hakkaraisen Jämsän Seudulle antamat rasistiset lausunnot ovat keskusteluttaneet jälleen eilisestä lähtien.

– Mielestäni ei riitä, että puolue sanoo nuhdelleensa kansanedustajaa ovien takana, vaan nuhtelemisen pitää olla hyvin julkista – ennen kaikkea niiden ihmisten takia, joita tämä retoriikka koskee, Toivola sanoo.

"En uskonut, että aikuisenakin kuulen vielä näitä lauseita"

Miltä sitten tuntuu olla töissä sellaisessa paikassa, jossa kollega käyttää tällaista karkeaa kieltä? Toivolan mukaan tunne ei ole kovin miellyttävä.

– Kuulunhan itse samaan joukkoon, ja olen saanut kuulla samanlaisia lauseparsia koko elämäni. Minusta on kummallista, etten edes aikuisena pääse niistä eroon.

Kansanedustaja Toivolaa huolettaa eniten julkisuudessa viljeltyjen sananparsien vaikutus lapsiin ja nuoriin. Leikkikentillä ja koulujen pihoilla kielenkäyttö leviää kuin kulovalkea.

– Tästä saa oivallisia sanontoja koulujen pihoille. Kuka ottaa vastuun näistä nuorista?

Jos kansanedustaja ei toistuvien nuhteluiden jälkeen edelleenkään osaa käyttäytyä ja puhuu sopimattomia, voiko hän jatkaa eduskunnassa? Tämä kysymys on käynyt myös Toivolan mielessä.

– Hänellä on kuitenkin äänestäjiensä mandaatti, johon ei kovin helposti päästä käsiksi. Toivon, että minua enemmän valtaa omaavat ja viisaammat pohtivat, mitä asian kanssa voi tehdä.

– Toivon, ettei tämä olisi käännekohta ainoastaan perussuomalaisille, vaan koko eduskunnalle. Että muutkin puolueet ja eduskunta työyhteisönä määrittäisivät selkeän nollatoleranssirajan tällaiselle kielenkäytölle.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot