Mainos
Mainos

Jänisruttoa Oulun seudulla

Kuluvan kesän ensimmäiset jänisruttotapaukset ovat varmistuneet Oulun seudulla. Ruttoon on kuollut tähän mennessä viisi jänistä, joista kolme on löytynyt Pyhäjärveltä. Yksi jänisruttotapaus on todettu Raahesta ja yksi Haukiputaan Kellosta.

Tämänhetkisten tietojen mukaan tautitapauksia ei ole diagnosoitu ihmisissä. Ensimmäinen ruton tappama jänis löytyi viime viikolla. Eläinlääkintä- ja elintarvikelaitoksen eläinlääkäri Henry Kurosen mukaan rutto saattaa laajentua jopa epidemiaksi.

-Kentältä on tullut tietoa, että jäniksiä on tänä vuonna paljon, joten myös ruttoa esiintynee enemmän. Jänisruttoa löydetään yleensä heinäkuun loppupuolelta syyskuuhun saakka. Viime vuonna ensimmäiset ruttotapaukset tosin tulivat ilmi jo kesäkuussa. Jänisruttotapauksia ei parina viime vuotena ole ollut epidemiaksi asti.

Hyttynen levittäjänä


Kaksi vuotta sitten Oulun seudulta ei diagnosoitu yhtään ruttotapausta. Jänisrutto on tappava jäniksille ja vaarallinen myös ihmisille. Tauti tarttuu yleensä hyttysen välityksellä. Hyttynen imee ensin sairasta jänistä ja sitten ihmistä, jolloin tartunnan saaminen on mahdollista. Jäniksestä toiseen rutto voi levitä myös lähikosketuksessa. Kurosen mukaan kuolleita jäniksiä on syytä käsitellä varovasti.

-Tauti voi tarttua vaikkapa nylkemisen yhteydessä. Jänisrutto saattaa tulla jopa heinistä, joissa sattuu olemaan ruton aiheuttavaa bakteeria. Kuronen muistuttaa myös, että myyrät ovat oireettomia taudinkantajia. Jäniksestä tarttuneen ruttotaudin oireita ovat kuume, päänsärky ja pahoinvointi. Lisäksi taudin kuvaan kuuluu rauhasturvotus. Tauti vaatii antibioottihoidon.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme