Mainos
Mainos

Japanin tuontielintarvikkeet tarkastetaan tarpeen mukaan

Japanilaiset tuontielintarvikkeet saattavat joutua EU:n rajavalvonnan tarkempaan syyniin. Tarkistuksiin ryhdytään, mikäli radioaktiivisten pitoisuuksien raja-arvojen epäillään nousevan elintarvikkeissa liian korkeiksi. Japanin Fukushiman ydinvoimalan säteilytaso kohosi eilen lähialueella vaarallisen korkealle, mutta nyt taso on laskenut.

Maa- ja metsätalousministeriön elintarviketurvallisuusjohtaja Veli-Mikko Niemi kertoo, että elintarvikkeiden säteilypitoisuuksia tarkkaillaan EU-tasolla, ja komissio säätelee tuontirajoituksia ja valvontaa.

- Euroopassa on Tshernobylin jälkeen ollut selkeä lainsäädäntö erilaisista raja-arvoista, joiden puitteissa elintarvikkeiden eri pitoisuuksien on pysyttävä. Jos tarvetta syntyy, Japanista peräisin olevat elintarvikkeet tarkastetaan.

Tuontia vain vähän

Niemen mukaan Japanista tuodaan Suomeen hyvin vähän elintarvikkeita. Tullin tilastojen mukaan esimerkiksi kaloja, äyriäisiä, nilviäisiä ja muita vedessä eläviä selkärankaisia tuotiin koko viime vuonna Suomeen vain 8 000 eurolla. Kasviksia ja viljaa tuotiin kumpaakin alle 30 000 eurolla.

- Japaniin päin on enemmän vientiä kuin toiseen suuntaan. Japanilainen ruoka on tullut Suomeen enemmän kulttuurina, ei tuotteina. Tonnikalakin tuodaan meille muualta kuin Japanista.

Niemen mukaan tuontielintarvikkeiden mahdolliset ongelmat pyritään minimoimaan monella tapaa.

- Tässä on edessä vielä monta jos-kohtaa. Ensimmäiseksi on katsottava, tapahtuuko edes mitään, mikä vaarantaisi elintarvikkeet. Samoin esimerkiksi karjalle ja rehulle on erilaisia suojatoimia, joilla ongelmia pyritään välttämään. Elintarvikeketju suojataan monin keinoin, Niemi rauhoittelee.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme