Mainos
Mainos

Jari Järvelän uutuus: "Menoa ja kirjallista iloa"

Jari Järvelä: Château Inkeroinen

(Tammi)

Jari Järvelä on minulle uusi tuttavuus. Mutta niin mieluinen, että oiken harmittaa, etten ole aiemmin häntä löytänyt. Niin kuin kokoelman nimikin jo kertoo suloisessa Suomessa kaikki on mahdollista. Punaherukoista voi tehdä viiniä ja linnaviinin nimessä voi olla kaakkoissuomalainen kunta siinä, missä Ranskan serkutkin.

Tälläisestä kertojaminän vahvasta uskosta ja itsetunnosta nimikkokertomus lähtee liikkeelle. Kaivinkoneyrittäjä löytää liikekumppanin kaatopaikalta ja siinä on miehillä innotiimi kasassa. Työ- ja elinkeinotoimistokin saadaan uskomaan, että näitä miehiä kannattaa pyrkimyksissään tukea ja Kerttula pääsee viinihiivakonferenssiin Lissaboniin. Paikan päällä sattuma antaa Kerttulalle jättipotin ja Alkon miesten kiusaksi aloitteleva viinitarhuri illastaa pääesitelmöitsijän(kin) kanssa.

Menoa ja kirjallista iloa. Mielikuvitusta miltei mahdollisen puitteissa. On pakko nauraa. Tälläsiä suomalaiset velikullat ovat.

Kokoelman kertomuksissa tunnelmat vaihtelevat. Alun veijaritarina saa seurakseen erisävyisiä kertomuksia. Järvelän henkilöt tavoittelevat kukin tavallaan kuuta taivaalta, mahdotonta. Täydellistä hetkeä, täydellistä onnea, täydellistä kumppania ja eihän siinä hyvin voi käydä. On kymmenvuotishääpäivämatkalla tunnelmoiva pariskunta, joka hakee alkukokemuksia. Kaikki olisi muuten hyvin, mutta vaimo on sipulille allerginen. On tuore leskimies, joka kokee uuden onnen ja elämänsä suurimman huijauksen yhtä aikaa. On työnsä lomassa kirkon polttamisesta haaveileva kassaneiti.

Nimikkokertomuksen lisäksi minua erityisesti viehätti ”Nerojen Aika”. Ihmisen pyrkimys tulla paremmaksi kuin on, päästä sosiaalisessa kierrossa iso loikka ylöspäin kilpistyy siihen, että ihannenainen ja ihannoitu kulttuuri onkin ytimessään brutaali. Tässä on hieno kuperkeikka äärimmäisestä sievistelystä eläimelliseen viettimaailmaan. Sen siitä saa, kun nimensäkin vaihtaa!

Ja ”Höyhenet”! Kaikki en todellakaan ole sitä, miltä se näyttä. Autuaallisessa onnen huumassa vaanii kauhu ja kuolema. Näin tämä elämä menee ja kiitos Jari Järvelän nämä kertomukset ovat ilmavia, oivaltavia ja kuitenkin totta ja kipeitä, ytimessään.

Hilkka Hyrkkö on toimittaja ja viestinnän ammattilainen. Paitsi, että kirjoittaa, lukeekin paljon. Ei ole toista ilman toista.

Jari Järvelä (Château Inkeroinen) Helsingin kirjamessujen Takauma-lavalla perjantaina 26.10 klo 15.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme