Mainos
Mainos

Jarruvioista eniten hylkäyksiä katsastuksessa

Noin 28 prosenttia henkilö- ja pakettiautoista hylättiin ensimmäisellä katsastuskerralla.

Lähes kolme neljästä ajoneuvosta läpäisi katsastuksen ensi yrittämällä viime vuonna. Jarruviat aiheuttivat Ajoneuvohallintokeskuksen mukaan eniten hylkäämisiä.

Noin 28 prosenttia henkilö- ja pakettiautoista hylättiin ensimmäisellä katsastuskerralla.

Viime vuoden aikana aloitettiin yli 2,1 miljoonaa määräaikaiskatsastusta. Lukema kasvoi vuodesta 2004 noin 60 000 katsastuksella.

Ajoneuvohallintokeskuksen teettämän tutkimuksen mukaan katsastamattomuuden yleisin syy on, että ajoneuvo on seisontavakuutuksessa tai sitä ei käytetä. Seuraavaksi yleisin syy on, että ajoneuvo ei läpäise katsastusta. Reilu viidennes ei ole katsastanut tästä syystä ajoneuvoaan.

Unohdus, epäselvyys tai tietämättömyys sekä viitsimättömyys olivat katsastamattomuuden syinä 27 prosentissa tapauksista. Katsastuksen hinta ei noussut merkittäväksi syyksi.

Ajoneuvon ikä vaikuttaa merkittävästi katsastamattomuuden syihin. Alle kymmenen vuoden ikäisten ajoneuvojen kohdalla unohtaminen ja tietämättömyys katsastuksen tarpeesta tai ajankohdasta ovat keskimääräistä yleisempiä syitä. Tätä vanhemmat ajoneuvot ovat jo usein seisontavakuutuksessa, pois käytöstä tai siinä kunnossa, etteivät ne läpäise katsastusta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme