Mainos
Mainos

Järvisyyhy piinaa uimareita

Tapauksia on havaittu jo ainakin Oulun seudulla. Syyhy ei ole ihmiselle vaarallinen, mutta aiheuttaa kutinaa ja pahimmillaan allergisen reaktion.

Tämän kesän järvisyyhykausi on alkanut. Sairastapauksia on jo havaittu esimerkiksi Oulun seudulla Limingassa, jossa uimareita on käynyt terveyskeskuksessa kutiavan ihon vuoksi.

- Uimareiden oireet viittaavat siihen, että järvisyyhystä on kyse, vahistaa Oulun kaupungin johtava terveystarkastaja Irmeli Röning-Jokinen.

Järvisyyhyä saattaa esiintyä joka puolella Suomea yleensä ruovikkoisilla vesillä. Syyhy ei ole ihmiselle vaarallinen. Iho kuitenkin kutisee ja joillakin järvisyyhy saattaa aiheuttaa myös allergisen ihoreaktion.

Kutinan aiheuttavat pieneliöt elävät yleensä linnuissa.

- Ne kuitenkin vapautuvat linnuista ja hakevat kotiloita, joissa elävät aikansa. Kun ne vapautuvat kotiloista, ne lähtevät hakemaan taas lintuja. Ja kun ne hakevat lintuja, ne törmäävät ihmiseen ja takertuvat ihoon. Me emme onneksi kuulu niiden elinpiiriin, Röning-Jokinen rauhoittelee.

Paras keino torjua järvisyyhyä on leikata ruovikoita hyvissä ajoin ennen kuin syyhyaika iskee. Järvisyyhyn jo kutistessa voi odotella, että aika parantaa.

- Uinnin jälkeen on hyvä kuivata iho karhealla pyyhkeellä, Röning-Jokinen suosittelee.

Tarkastajat laittavat ongelmarannoille punaisen lapun järvisyyhystä. Syyhyrannoilla on syytä välttää pitkäaikaista oleskelua vedessä erityisesti aamun tunteina. Varsinaiseen uimakieltoon syyhyrantoja ei kuitenkaan tarvitse laittaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme