Mainos

Jätekeskusten hajuhaitat häiritsevät kilometrien päässä

Häiritsevimmäksi haju koettiin Espoon Ämmässuon kaatopaikan ympäristössä. Sinne tuodaan jätteitä nelin- tai viisinkertainen määrä muihin keskuksiin verrattuna.

Lähiympäristön asukkaat kokevat yhdyskuntajätettä käsittelevien ja kompostoivien jätekeskusten aiheuttamat hajuhaitat häiritseviksi useiden kilometrien etäisyydellä.

Kansanterveyslaitos on selvittänyt hajuhaittoja viiden jätekeskuksen lähiympäristössä. Häiritsevimmäksi haju koettiin Espoon Ämmässuon kaatopaikan ympäristössä. Sinne tuodaan jätteitä nelin- tai viisinkertainen määrä muihin keskuksiin verrattuna.

Tutkimuksessa haastateltiin yli 1100:aa satunnaisesti valittua pientaloasukasta toissa keväänä. Haastateltujen lähistön kaatopaikoilla jätteitä lajitellaan ja sijoitetaan täyttöalueille. Niissä myös kompostoidaan biohajoavaa jätettä tai lietettä kompostointilaitoksissa.

Tutkimuksessa olivat mukana Ämmässuon ja Mustankorkean jätteenkäsittelykeskukset Espoosta ja Jyväskylästä sekä Topinojan, Kujalan ja Ruskon jätekeskukset Turusta, Lahdesta ja Oulusta.

Ämmässuolla haju häiritsee kaikkia

Ämmässuon alueella kaikki alle puolentoista kilometrin etäisyydellä asuvat kokivat ainakin jonkin verran häiritsevää hajua. Samalla etäisyydellä Mustankorkean jätekeskuksesta lähes joka toinen piti hajuhaittaa häiritsevänä. Muiden jätekeskusten hajut häiritsivät kahta kolmasosaa lähiasukkaista.

Hajut kantautuivat häiritsevästi kauemmaksikin. Ämmässuon lähistöllä haju haittasi vielä viiden kilometrin päässäkin. Mustankorkean läheisyydessä hajuhaitta rajoittui noin puoleentoista kilometriin.

Muissa kohteissa häiritsevää hajua havaittiin vielä noin kolmen kilometrin etäisyydellä. Mustankorkean jätealueen lähimmällä alueella haju oli samaa luokkaa kuin 3-5 kilometrin etäisyydellä Ämmässuolta.

Hajupäästöön vaikuttaa jätteen määrän ja laadun sekä tehokkaan lajittelun lisäksi myös käsittelytekniikka ja sen toimivuus. Jätteenkäsittelyn tarve kasvaa edelleen, koska biohajoavaa jätettä ei voi enää läjittää kaatopaikoille sekajätteen sekaan yhtä paljon kuin ennen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot