Mainos
Mainos

Jätevedet edelleen kalojen kiusana

Paperiteollisuuden jätevesipäästöt heikentävät edelleen kalojen elinoloja suomalaisissa järvissä. Vaikka tehtaiden päästöt ovat vähentyneet kymmenessä vuodessa merkittävästi, saastekuormitus vaikuttaa edelleen mm. ahvenen lisääntymiskykyyn.

Tutkija Aarno Karelsin mukaan kaloja voi kuitenkin syödä huoletta. Karelsin väitöstutkimuksesta käy ilmi, että
salakka ja kiiski viihtyvät hyvinkin lähellä paperitehtaita ja niiden päästöjä. Sen sijaan esimerkiksi muikku ja siika eivät juurikaan viihdy tehtaiden tuntumassa.

Kansainväliseen tasoon verrattuna suomalaisten tehtaiden valkaisu- ja puhdistusmenetelmät ovat Karelsin tutkimuksen mukaan huippuluokkaa.

Karelsin väitöskirja sellu- ja paperitehtaiden ympäristövaikutuksista kaloille tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa lauantaina. Hän on tutkinut kalojen kuntoa ja lisääntymistä kolmen Etelä-Saimaalla toimivan sellu- ja paperitehtaan alapuolisissa vesissä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot