Mainos
Mainos

Jätevesikäsittelyssä haja-asutusalueilla puutteita

Suomessa on vieläkin noin 300 000 vakituista kiinteistöä, joiden pitäisi saneerata jätevesijärjestelmänsä uuden asetuksen vaatimalle tasolle.

Haja-asutusalueilla sijaitsevien kiinteistöjen jätevesijärjestelmissä on paljon puutteita.

Muoviteollisuus ry:n ja eri ympäristöviranomaisten laskelmien mukaan Suomessa on vielä noin 300 000 vakituista kiinteistöä, joiden tulisi saattaa jätevesijärjestelmänsä uuden asetuksen vaatimalle tasolle. Asetus tuli voimaan toissa vuonna. Toimenpiteille on varattu 10 vuoden siirtymäaika.

Suomen ympäristökeskuksen tutkimusinsinööri Pirjo Rantanen kertoo, että suuressa osassa haja-asutusalueiden vanhoja asuinrakennuksia ja loma-asuntoja on käytössä saostuskaivojärjestelmä, mikä ei uuden asetuksen mukaan ole riittävä mekanismi jätevesien puhdistuksessa. Lisäksi tarvitaan esimerkiksi maasuodattamo tai pienpuhdistamo.

Jätevesien käsittelyn tehostamisen tarkoituksena on suojella ympäristöä. Haja- ja loma-asutuksen jätevedet ovat maatalouden jälkeen suurimpia vesistöjen fosforikuormittajia teollisuuden ohella.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot