Mainos
Mainos

Jätevesimääräykset ärsyttävät ehdokkaita

Haja-asutusalueen jätevesimääräykset ärsyttävät edelleen niin äänestäjiä kuin poliitikkojakin. MTV3:n vaalikoneen vastausten perusteella kaikkien suurten puolueiden ehdokkaat pitävät jätevesimääräyksiä liian tiukkoina. Samaa mieltä ovat äänestäjät.

Pienemmistä puolueista vain vihreät on tyytyväinen säännöksiin.

Tästä huolimatta Suomen ympäristökeskuksessa ei uskota, että säännöksiä enää muutettaisiin.

- Ei näitä käsityksiä hetkessä muuteta. Se tulee vasta sen käytännön kautta, kun huomataan, että nyt ollaan ihan kohtuullisissa vaatimuksissa. Kun nämä lievennykset ja harkinnanvaraisuus tuodaan esille, uskoisin, että myös seuraava eduskunta näkee, että tämä on nyt hyvällä mallilla, arvioi Suomen ympäristökeskuksen pääjohtaja Lea Kauppi.

Kauppi arvioi, että vastauksissa on mukana myös vaalipeliä.

- Tämä kysymys tuli julkisuuteen siinä valossa, että pieniä ihmisiä kohdellaan huonosti tai heidän tilannettaan ei ymmärretä. Ei kai kukaan poliitikko voi tulla julkisuuteen sanomaan, että olen eri mieltä.

Maatalouden päästöt halutaan kuriin

Itämeren tilan kannalta vaalikoneen vastaukset ovat rohkaisevia. Selvä enemmistö kaikkien puolueiden ehdokkaista ja äänestäjistä haluaa maatalouden päästöjen tehokkaampaa vähentämistä.

Varovaisimpia ovat odotetusti Perussuomalaisten ja Keskustan ehdokkaat.

Uudella eduskunnalla on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa siihen, jaetaanko EU:n maataloustukia jatkossa enemmän ympäristöperustein.

- Maatalouden tukikausi vaihtuu seuraavan eduskunnan aikana. Nyt Suomella on erittäin hyvä tilaisuus aktiivisesti vaikuttaa siihen, millaisiksi tuet muodostuvat. Olen hyvin optimistinen nyt kun kaikilla puolueilla on sama näkemys, uskoo Lea Kauppi.

"Suomen pitäisi olla aktiivisempi EU:ssa"

EU:n ympäristöpolitiikka jakaa puolueiden mielipiteitä. Perussuomalaisten mielestä Suomi toteuttaa liian innokkaasti EU:n ympäristö- ja ilmastotavoitteita.

Pienemmistä puolueista Kristillisdemokraatit ovat niukasti tällä kannalla, samoin äänestäjät.

Lea Kaupin mielestä Suomi ei suinkaan ole EU:ssa tunnollinen mallioppilas.

- En sanoisi, että Suomi on liian innokas toteuttamaan tavoitteita. Suomen ongelma on enemmänkin ollut se, että aika harvassa tapauksessa Suomi on ollut aktiivisesti mukana luomassa sitä politiikkaa. Suomen pitäisi olla aktiivisempi. Suomella ei läheskään aina ole ollut omia selkeitä tavoitteita. Silloin, kun tavoitteet ovat selvillä, niitä on helpompi tuoda EU-pöytäänkin, moittii Kauppi.

MTV3:n vaalikoneeseen on vastannut yli puoli miljoonaa äänestäjää ja vajaat 2000 ehdokasta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme