Mainos

Jätevesiremontin teettäneillä ei ole mahdollisuutta korvauksiin

Kiistelty jätevesijahkailu jatkuu. Nyt pohditaan sitä, mikä on kalliin remontin teettäneiden ihmisten oikeusturva, jos kiistely asetus nyt kaatuisi.

Monet ovat ehtineet jo tehdä kalliin remontin, mutta jos jätevesiasetus kumottaisiin tai puhdistusvaatimuksia lievennettäisiin, ei korvausvaatimuksiin kuitenkaan olisi mahdollisuutta.

- Suomessa ei ole sellaista järjestelmää, että huonosta lainsäädännöstä voisi valtiolta saada korvauksia. En pidä todennäköisenä, että tällaisessa tilanteessa voisi saada korvauksia, toteaa Itä-Suomen yliopiston ympäristöoikeuden professori Tapio Määttä Huomenta Suomen haastattelussa.

Määttä toteaakin, että tällaiselle korvausjärjestelmälle voisi kuitenkin olla tarvetta.

Uudessa jätevesiasetuksessa on Määtän mukaan paljon juridisia ongelmia.

- Valitettavasti tämä jätevesiasetus on hyvä esimerkki huonosta lainvalmistelusta ja tulee varmaan jäämään meille oikeustieteellisessä koulutuksessa esimerkkinä siitä, millä tavalla lainsäädäntöä ei tulisi valmistella.

Moni asia meni mönkään.

- Vaikutusen arvioinnin huomioonottaminen valmisteluvaiheessa oli puutteellista, asetuksen toimeenpanoa ei oltu arvioitu riittävästi, resurssit asetuksen toimeenpanoon ovat aivan riittämättömät. Lisäksi neuvonto oli aluksi puutteellista, on ollut hyvin epäselvää mitä tämä asetus oikeastaan edellyttäkään. Nämä asetuksen perusvaatimukset on myöskin lainsäädäntöteknisesti hyvin ongelmallisesti muotoiltu.

Kelvollisen asetuksesta voisi Määtän mukaan saada, mutta asia tulisi ottaa uudelleen mietintään.

- Jätevesiasetukselle on ympäristönsuojelullisesti tarvetta, mutta lainsäädäntötekniset ongelmat sekä asetuksessa että ympäristönsuojelulaissa ovat tietenkin sellaisia että ne täytyisi ottaa vakavasti ja miettiä asiaa kokonaisuutena ehkä uudelleen.

Katso ympäristöoikeuden professorin Tapio Määtän haastattelu: (Huomenta Suomi 11.11.2010)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot