Mainos
Mainos

Jatkosodan ihmisluovutusten tutkimus käyntiin

Kansallisarkiston alaisuudessa tehtävä tutkimus kattaa poliisilinjan ja sotilaslinjan luovutukset Suomesta Saksaan ja myöhemmin Neuvostoliittoon. Lisäksi selvitetään muun muassa sotavankien kuolintapauksia.

Jatkosodan ihmisluovutuksia koskeva tutkimus alkaa Kansallisarkiston alaisuudessa syyskuun alussa. Asiasta tänään päättänyt valtioneuvoston kanslia antoi hankkeelle aikaa neljä vuotta. Tutkimuksessa selvitetään poliisilinjan ja sotilaslinjan luovutuksia Suomesta Saksaan ja myöhemmin Neuvostoliittoon. Lisäksi tutkitaan sotavankien kuolintapauksia ja vangeiksi joutuneiden suomalaisten ja suomensukuisten sotavankien myöhempiä vaiheita. Sen sijaan tutkimushankkeen ulkopuolelle jäivät Suomesta Neuvostoliittoon toisen maailmansodan jälkeen luovutetut 56 000 inkeriläistä.

Tutkimushankkeen johdossa on johtoryhmä, jonka puheenjohtajana toimii Kansallisarkiston pääjohtaja, valtionarkistonhoitaja Jussi Nuorteva. Jäseniksi kutsutaan syyskesällä viisi kotimaista ja yksi ulkomainen tutkija.

Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 1,9 miljoonaa euroa. Eduskunta on myöntänyt hankkeelle 225 000 euron määrärahan tämän vuoden ensimmäisessä lisätalousarviossa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot