Mainos

Jätteenpolttolaitokset: Apua, roska loppuu!

Jätteestä polttoainetta valmistavat yritykset painivat harvinaisen huolenaiheen kanssa. Ne pelkäävät jätteen loppuvan kesken.

Jätepolttoainetta valmistavan Lassila & Tikanojan johtava asiantuntija Lassi Hietanen sanoo, että Suomessa on meneillään ankara taistelu siitä, kuka pääsee tulevaisuudessa hyödyntämään poltettavaksi kelpaavat jätteet. Leirejä on kaksi: kierrätyspolttoaineyritykset ja kuntien jätelaitokset, jotka haluavat polttaa jätteet jätevoimaloissa.

Voimalassa voidaan polttaa sekaisin hyvin monenlaista jätettä, kuten kotien sekajätepussillisia. Polttamisesta saadaan energiaa ja lämpöä. Polttoainetta tekemällä jätteistä saadaan suurempi määrä energiaa kuin voimalasta, mutta polttoaineen raaka-aineeksi eivät kelpaa läheskään kaikki polttamiskelpoiset jätteet.

Jätepolttoaineen valmistajat ovat huolissaan siitä, että Suomeen on päätetty rakentaa lisää jätevoimaloita. Hietasen mukaan poltettavaa jätettä ei tulevaisuudessa riitä kaikille, ja polttoaineyritykset pelkäävät kuntien rohmuavan kaiken jätevoimaloihinsa.

Vuosi vuodelta enemmän jätettä

Suomen ympäristökeskuksen johtava asiantuntija Risto Saarinen ymmärtää jätepolttoaineen valmistajien huolen, mutta muistuttaa silti, että tuotamme jätettä vuosi vuodelta enemmän. Hän kertoo jätemäärien kasvavan niin nopeassa tahdissa, että jos joka toinen vuosi avattaisiin yksi uusi jätevoimala, voimaloista yli jäävän jätteen määrä pysyisi koko ajan samana.

Saarisen mukaan jätepolttoaineen valmistaminen on sinänsä ympäristön kannalta parempi vaihtoehto kuin samojen raaka-aineiden polttaminen jätevoimalassa. Hän huomauttaa kuitenkin, että asiaa pitää tarkastella kokonaisuutena ja ottaa huomioon myös sen osan kohtalo, joka ei sovellu polttoaineeksi: ympäristön kannalta on parempi, että koko jätepussin sisältö poltetaan jätevoimalassa, kuin että osasta tehtäisiin polttoainetta ja loput vietäisiin kaatopaikalle.

Jätehuoltoyritys Ekokemin toimitusjohtajan Timo Piekkarin mielestä jätepolttoaineyritysten ja jätevoimaloiden välillä ei tarvitse olla vastakkainasettelua.

-Kun katsotaan niitä maita, jotka ovat hoitaneet jäteasiansa hyvin, ne tekevät kaikkea enemmän kuin Suomi. Ne kierrättävät enemmän, hyödyntävät jätettä enemmän polttoaineeksi ja polttavat jätettä enemmän jätevoimaloissa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot