Mainos
Mainos

Jättitykki-ilotulitteet vedetään heti markkinoilta

Turvatekniikan keskus (Tukes) kehottaa kuluttajia palauttamaan kaikki ostamansa Jättitykki-nimiset ilotulitteet.

Ilotulitteissa on väärät käyttöohjeet, joita noudattamalla paukku saattaa tulla katselijoiden päälle. Tukesin mukaan missään tapauksessa ilotulitetta ei saa käyttää. Väärillä käyttöohjeilla varustettuja tulitteita ovat yhteispakkauksessa olevat 15-senttiset A Jättitykki ja B Jättitykki.

Tukesin yli-insinööri Harri Roudasmaa kertoo, ettei tulitteessa sinänsä ole mitään vikaa, mutta sen kupeeseen laitettu käyttöohje kehottaa käyttäjää laittamaan paukun maahan ylösalaisin. Tästä aiheutuu vaaratilanne. Tulittajat saattavatkin saada kipinöitä jopa 15 metrin säteellä.

Oikean ohjeen mukaisesti käytettäessä tulite ponkaisee ylös maasta ja räjähtää korkealla ylhäällä purkautuen pieninä valopalloina. Väärällä ohjeella valopallot sinkoavat alhaalla maassa, pahimmillaan katsojien päälle.

Roudasmaa muistuttaa, että tulitteen lämpötila nousee reiluun 800 asteeseen ja se kimpoaa maasta kovalla nopeudella. Vaarassa ovat tulittajien silmät ja vaatteet.

Roudasmaa ei muista aiemmin uraltaan vastaavaa tapausta, jossa käyttöohjeet olisivat menneet tällä tavoin vikaan. Jättitykissäkin ohjeet ovat oikein itse ulkopakkauksessa, mutta virheet löytyvät pakkauksen sisällä olevan kahden tulitteen käyttöohjeista.

Jättitykkejä tuo maahan Lohjan llotulitus.

Toimitusjohtaja Kalervo Kaarre arvioi, että kiinalaisvalmisteista paukkua on myyty tuhansia. Hänellä ei ole tietoa, kuinka moni olisi tykkejä palautellut.

Kaarre kertoo, että virhe on tapahtunut Kiinassa, jossa tuotekin on tehty. Siellä Kaarteen mukaan on laitettu Jättitykin kupeeseen nuolet väärinpäin.

Kaarteen mukaan vielä ei ole varmaa, onko ohje väärin koko tuote-erässä vai vain osassa.

Tukes kehottaa kuitenkin ihmisiä palauttamaan kaikki Jättitykkinsä myyjille, joilta saa rahansa takaisin tai toisenlaisen paukun tilalle.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme