Mainos
Mainos

Jauhetaanko eineslihapulliin broilerinnahkaa maun parantamiseksi?

Moni suomalainen ei tiedä, mitä valmis- eli einesruuat pitävät sisällään. Ihmiset lukevat tuotteiden ainesosaluetteloa loppujen lopuksi melko harvoin. Ylen Silminnäkijä -ohjelma nosti hiljattain pintaan keskustelun valmisruokien eli einesten sisällöstä.

Useimmille tuotteen maku ja hinta ovat tärkeimmät tuotteen ostokriteerit. Kuka tietää esimerkiksi sitä, että eineslihapulliin jauhetaan usein mukaan broilerinnahkaa ja sisäelimiä. Onko todella näin HK-Ruokatalon valmisruokien tuoteryhmäpäällikkö Piia Hakala?

Hakala myöntää, että broilerinnahka antaa einespullille lisämakua, mutta sen osuus HK:n lihapullassa on varsin pieni.

- Lihapullassa broilerinnahka antaa lisämakua, mutta sen osuus meidän lihapullissamme on vain neljä prosenttia. Broilerinpalojen syönnin yhteydessä, kuten rintaleike ja koipireisi, syödään useasti myös broilerinnahkaa, joka on herkullinen osa tuotetta, Hakala sanoo.

Saarioisten tuotekehitysjohtaja Mirja Lonka kieltää, että Saarioisten lihapullissa käytettäisiin broilerinnahkaa tai sisäelimiä.

- Meillä lihapyöryköihin ei käytetä kyseisiä raaka-aineita, vaan naudan- ja sianlihaa, hän vakuuttaa.

Meillä lisäaineita vähemmän kuin Keski-Euroopassa?

Lisäaineet vaikuttavat tuotteen säilyvyyteen, makuun, rakenteeseen ja myös tuotteen ulkonäköön. Saarioilta kerrotaan, että Pohjoismaissa lisäaineita käytetään eineksissä selvästi vähemmän kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa tai Yhdysvalloissa. Lonka sanoo, että monet Saarioisten eineksistä ovat täysin lisäaineettomia.

- Jos lisäaineita tuotteissa on, ne tulevat siihen jonkin kastikkeen myötä, jonka rakenne tai säilyvyys vaatii lisäaineita.

HK-Ruokatalon mukaan heillä esimerkiksi mikroaterioissa käytetään niin sanottuja muuunneltuja tärkkelyksiä, jotta kastikkeista saataisiin rakenteellisesti miellyttäviä.

Korvataanko natriumglutamaattia suolalla?

Ruotsin tapaan myös Suomessa natriumglutamaattia on vähennetty eineksistä. Glutamaattia on monissa ruoka-aineissa luonnostaan, mutta sitä lisätään tuotteisiin usein maun vahventamiseksi. Natriumglutamaatiin terveellisyys on toisinaan kyseenalaistettu.

Glutamaatin vaikutus etenkin hermoston toimintaan on herättänyt keskustelua etenkin Yhdysvalloissa. Saarioisten mukaan natriumglutamaatti on aina todettu kaikissa arvioinneissa turvalliseksi lisäaineeksi.

- Kun natriumglutamaatti poistetaan, tuotteen maun miedontumista voidaan korvata mausteita lisäämällä. Suolan lisääminen maun voimistamiseksi ei kuitenkaan ole suositeltavaa, koska suomalaiset syövät muutenkin liikaa suolaa, Saarioisten Mirja Lonka sanoo.

HK-Ruokatalon mukaan suurimpaan osaan heidän tuotteistaan ei lisätä natriumglutamaattia.

- Lisäksi natriuglutamaattia on pyritty poistamaan tuotteista viime vuosien aikana. Sitä ei ole korvattu suolalisäyksellä, vaan aitoja raaka-aineita hyödyntämällä. Tällä hetkellä koko tuotteiston osalta yli 90 prosenttia ja Kariniemen tuotteisto kokonaisuudessaan ovat sellaisia, joihin ei lisätä natriumglutamaattia, Hakala kertoo.

Missä hyvät ainesosat?

Miksi sitten valmistaja ei lisää myös hyviä ainesosia eineksiin, kuten vaikkapa kuitua? HK-Ruokatalosta kerrotaan, että heidän tavoitteenaan on lisätä ja korostaa valmisruokien hyviä ainesosia.

- Tämä toteutetaan luonnollisella tavalla raaka-ainevalintojen kautta. Esimerkiksi HK-Via-valmisaterioissa käytetään mahdollisimman paljon kasviksia, joista saadaan paljon kuituja.

Myös Saarioisilta kerrotaan, että tuotteiden kuitupitoisuuksiin on kiinnitetty huomiota etenkin välipalatuotteissa.

Esimerkiksi Saarioisten perinteisissä jauheliha- ja savulohipiirakassa on tuotteiden kuitupitoisuutta lisätty käyttämällä valmistuksessa ruisrouhetta ja kokojyväspelttijauhoa, Lonka kertoo.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme