Mainos
Mainos

Jehovan todistajat keränneet henkilötietoja luvatta

Jehovan todistajat ovat keränneet ihmisten henkilötietoja näiden tietämättä. Tietosuojavaltuutetun mukaan ovelta ovelle -työssä on merkitty muistiin ihmisten nimiä ja osoitteita ilman lupaa. Henkilötietolain mukaan tietojen keräämiseen tarvitaan ihmisten suostumus.

Jehovan todistajia on pyydetty ilmoittamaan kesän aikana, aiotaanko lakia vastedes noudattaa. Tietosuojalautakunta voi tarvittaessa antaa asiasta oikeudellisesti sitovan päätöksen ja asettaa uhkasakon.

Jehovan todistajien puheenjohtaja Jukka Ropponen ei suostu kertomaan, ohjeistetaanko kotikäyntejä tekeviä keräämään henkilötietoja.

– Vastaamme tähän kysymykseen tietosuojavaltuutetulle, hän sanoo.

Ropposen mukaan ihmisten nimiä ei kotikäynneillä yleensä kysytä, mutta usein muistiin merkitään, milloin missäkin ovella on käyty. Ihmisten osoitteet kuuluvat henkilötietojen piiriin.

Uskontojen uhrien tuki -yhdistys on saanut useita valituksia Jehovan todistajien henkilötietoloukkauksista. Toiminnanjohtaja Joni Valkilan mukaan uskontokunnassa ei ole oltu kovin kiinnostuneita henkilötietolain noudattamisesta.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme