Mainos
Mainos

Jehovien verensiirtokielto voi aiheuttaa kuoleman – kiellon takia tehdään jopa huostaanottoja

Jehovan todistajien verensiirtokielto vaarantaa potilaan hengen.

Verensiirron antamatta jättäminen voi johtaa potilaan kuolemaan esimerkiksi joissain tapaturmatilanteissa ja päivystysluontoisissa leikkauksissa, kertoo hematologian erikoislääkäri Pekka Anttila Helsingin seudun yliopistollisesta keskussairaalasta.  

Verihoidot jaettu kiellettyihin ja omatunnonkysymyksiin

-Jehovan todistajat ovat kieltäytyneet verensiirroista 1940-luvulta lähtien.  
-Kielto perustuu uskonnollisiin syihin. Jehovan todistajat katsovat Jumalan kehottaneen karttamaan verta. Verihoidot on jaettu kokonaan kiellettyihin ja omatunnon mukaan harkittaviin.  

-Kiellettyjä ovat kokoveri, jotkin verenosat sekä osa vereen liittyvistä lääketieteellisistä toimenpiteistä, esimerkiksi oman veren luovuttaminen ja siirtäminen takaisin elimistöön.  

-Verensiirron saamista vastoin tahtoa ei pidetä syntinä.  

-Jehovan todistajat eivät kieltäydy kaikesta terveydenhuollosta vaan vaativat vaihtoehtoisia hoitomuotoja.  

-Tehokkaita vaihtoehtoisia hoitomuotoja ei terveydenhuollon ammattilaisten mukaan ole kaikissa tilanteissa. 

– Ei pidä paikkaansa, että vaihtoehtoisia hoitoja olisi aina olemassa, Anttila kommentoi STT:lle.

Lisäksi verensiirtokielto sulkee pois kokonaan monia hoitomuotoja kuten leikkaus- ja solunsalpaajahoitoja.

Anttilan mukaan verensiirrosta kieltäytyminen on melko harvinaista. Hän arvioi alan lääkärin kohtaavan tällaisia tapauksia harvemmin kuin kerran vuodessa.

Anttilan mukaan tilanne muuttuu erityisen ongelmalliseksi, jos verensiirtoa tarvitsee alaikäinen. Tällöin lapsi voidaan joutua ottamaan huostaan. Anttilan arvion mukaan näin tapahtuu vuosittain.

Rajatapauksia lainsäädännön kannalta ovat lähes täysi-ikäiset lapset, joilla on jo jonkin verran sananvaltaa hoitoihinsa.

Aikuisen kohdalla rajanveto on helpompaa.

– Täysivaltaisen ihmisen vakaumusta on kunnioitettava. Olen katsonut fiksun 70-vuotiaan miehen kuolemista anemiaan 4-5 viikon ajan. Minulla ei ollut oikeutta puuttua hänen ratkaisuunsa, mutta raskasta se oli.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot