Mainos
Mainos

Jenni Linturi: Isänmaan tähden

(Teos)

Waffen SS

Toisen maailmansodan ja natsi-Saksan rikosten paljastettua tehtiin pesäero Whermahtin ja Waffen SS:n välillä. Vakuutettiin, että Saksan armeija ei olisi osallistunut sotarikoksiin ihmisyyttä vastaan. Todellisuudessa Whermaht osaltaan mahdollisti rikosten tapahtumisen. Operaatioiden aikana se sulki teitä.

Waffen SS:n osalta taas on kerrottu, että saksalaiset SS-miehet eivät osallistuneet suoranaisesti joukkomurhiin. Raaimmat tehtävä annettiin Baltiasta ja muualta värvätyille. Näin suojeltiin saksalaisten nuorten miesten mielenterveyttä ja pidettiin heidän kätensä puhtaina.

Mikä oli Suomesta värvättyjen SS-miesten rooli Suur-Saksan luonnissa?

Jenni Linturin esikoisteos ”Isänmaan tähden” käsittelee Waffen SS-joukkoihin värväytyneiden suomalaisten kohtaloa. Aihe on ollut tabu, sillä Saksan tappio ja sotarikosten paljastuminen ovat luoneet häpeän kehän näiden sotilaiden ympärille. Ei ole helppoa salata menneisyyttään. Velä vaikeampaa on varmaan myöntää, että vaaransi oman elämänsä ja todisti aseveljiensä kaatumisen ilman sankaruuden kunniaa.

Linturi ei kiillota sädekehää. Hän omalla tavallaan inhimillistää asiaa. Nuoret kokivat olevansa isänmaanasialla. He värväytyivät vapaaehtoisina, Valkoisen-Suomen aatteen palossa ja salaa omaisilta.

Saksan rotuopit määräsivät tarkat kriteerit kuka ”vierasmaalainen” saattoi tulla valituksi SS-mieheksi. Arjalaisten rotupiirteiden lisäksi lääkärin edessä vedettiin alushousut nilkkoihin.

Jonathan Littelin teos Hyväntahtoiset -teos vastaa kysymyksiin,joita Linturi ei käsittele teoksessaan. On vaikeata uskoa, että suomalaiset sotilaat eivät olisi osallistuneet puhdistuksiin rintaman selustassa. ”Sota oli sellainen, ne pärjäsivät parhaiten, jotka unohtivat nopeimmin.”

SS:ssä ihminen koulutettiin tappajaksi uskollisuus ja totteleminen korkeimpana hyveenä. Väkivalta raaistaa. ”Kun pääset eroon omastatunnostasi, sinusta tulee hyvä sotilas.” Ja hieman pilkaten: ”Myötätuntoa ei saa halveksia, vaikka rohkeus ei muuhun riitäkään.”

Sota on mielivaltaa. ”Lääkintämiehet juoksivat oikealta vasempaan ja jakoivat mennyttä päivää niihin, joilla oli vielä toivoa, ja niihin jotka jätettäisiin kunnian kentille.” Sotilaiden fyysinen ja henkinen sietokyky venyi äärimmilleen ja unen puute oli krooninen. Vain kirje kotoa toi sotilaalle viivähdyksen normaalin nuoren miehen elämää. ”Ihmisillä ei ollut enää hintaa, oli vain katkeamispiste.” ”Heidän vihansa oli muuttunut tunnottomuudeksi.”

”Kymmeniä, satoja kilometrejä, tunteja, taisteluita, historian arpia. Oli vihdoin koittanut se hetki , jolloin isänmaa ei enää laskenut uhrien lukua, eivätkä uhrit laskeneet isänmaalle arvoa.”

Kun on vuosien ajan jakanut kuolemaa ja kohdannut oman pelkuruutensa, kuinka kaiken jälkeen voi elää omien tekojensa kanssa. Kuinka nauttia elämästä, ilman syyllisyyttä? Linturin kirjassa paljon painoa on juuri siinä, kuinka ihminen kohtaa omat tekonsa, kun maailma ja arvot ympärillä muuttuvat. ”Muistot vyöryivät niin kuin taivas ja helvetti kunnes ne eivät olleet enää muistoja vaan nykyhetkeä.” Yksi unohtaa, toinen ei päästä irti ja painajaisesta tulee ainoa helpotuksen hetki.

kansanedustaja (SDP), Helsingin kaupunginvaltuutettu

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme