Mainos
Mainos

Jo kymmeniä listeriatartuntoja tänä vuonna

Suomessa on tämän vuoden aikana todettu jo 54 listeriabakteerista johtuvaa vakavaa sairastumista. Sairastuneista joka viides on kuollut, kertovat Elintarviketurvallisuusvirasto Evira sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Puolet sairastuneista on yli 70-vuotiaita, ja suurin osa sairastuneista kuuluu riskiryhmään. Kolme tapausta liittyy raskaudenaikaiseen tartuntaan.

THL:n mukaan yhtä paljon listeriasairastumisia todettiin viimeksi 1990-luvulla. Tavallisesti Suomessa todetaan vuosittain 20-50 listeriabakteerin aiheuttamaa tartuntaa.

Listeriabakteeria todetaan säännöllisesti esimerkiksi tyhjiö- ja suojakaasupakatuissa lohituotteissa. Sitä voi esiintyä myös tuoreissa kasviksissa, raa'assa lihassa ja pastöroimattomassa maidossa sekä siitä tehdyssä juustossa.

Listerioosi-tautiin sairastuvat yleisimmin vanhukset ja perussairaat. Heitä neuvotaan välttämään riskielintarvikkeiden syömistä. Sen sijaan terve aikuinen tai lapsi sairastuu hyvin harvoin vakavasti.

(MTV3 - STT)

Lisätietoa Eviran ja THL:n sivuilta

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme