Mainos
Mainos

Jo sata tervettä lasta hiv-positiivisille äideille

Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa on syntynyt jo sata tervettä lasta hiv-positiivisille äideille. Sadas terve lapsi näki päivänvalon toukokuussa.

Suomessa annetaan hiv-positiivisille odottaville äideille lääkehoitoa, joka ehkäisee tehokkaasti tartunnan siirtymisen. Käytännössä kukaan lääkitystä saaneista ei ole synnyttänyt hiv-positiivista lasta. Jos mitään ei tehtäisi, lähes kolmasosa hiv-positiivisten äitien lapsista saisi infektion raskauden tai synnytyksen aikana.

Vauvaa suojataan tartunnalta myös siten, että hiv-positiiviset äidit eivät imetä, vaan vauvat saavat äidinmaidonvastiketta.

Usein naiset ovat aloittaneet hiv-hoidon jo ennen raskautta. Odotusaikana lääkitystä muutetaan vauvalle ja äidille sopivaksi.

Äitien hiv-tartunnoista noin 40 prosenttia tulee esille neuvolassa alkuraskauden aikana. Näyte otetaan verestä. Lähes kaikki osallistuvat tähän seulontaan. Äidin lääkehoito aloitetaan yleensä ennen viimeistä raskauskolmannesta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme