Mainos
Mainos

Jo toinen lintujen botulismitapaus Suomessa

Suomessa on havaittu lyhyen ajan sisällä jo toinen botulismitapaus. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kertoo, että länsisuomalaisella siipikarjatilalla on todettu lintujen sairastuneen botulinumneurotoksiinin aiheuttamaan botulismiin.

Tautitapaus on varmistunut edellisenkin tapauksen tavoin C-tyypin botulismiksi. Sairastunutta parvea lääkittiin ensin, mutta tuloksetta.Lopulta eläimet lopetettiin.

Viime kuun puolivälissä toiselta länsisuomalaiselta tilalta löydettiin botulismia parista tuhannesta linnusta.

Clostridium botulinum -bakteerin aiheuttamia siipikarjan joukkosairastumisia esiintyy silloin tällöin eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi Ruotsissa tapauksia on ollut joitakin kymmeniä, eikä varsinaista syytä niihin tiedetä. Siipikarjan botulismitapaukset ovat olleet yleensä C-tyyppiä, jonka ei uskota aiheuttavan ihmisten sairastumista.

C. botulinum -bakteerin itiöitä esiintyy yleisesti maaperässä ja vesistöissä sekä terveidenkin lintujen suolistossa. Sopivassa lämpötilassa ja hapettomissa olosuhteissa itiöistä kehittyy vegetatiivibakteereita, jotka voivat tuottaa neurotoksiineja. Toksiinit aiheuttavat eläinten sairastumisen.

Tauti ei tartu tilalta toiselle, ja sen vuoksi se ei kuulu lakisääteisesti vastustettavien eläintautien joukkoon, kuten esimerkiksi monet tarttuvat virustaudit.

Botulismi on Suomessa eläimillä harvinainen. Sitä pyritään ennaltaehkäisemään tilan hyvillä tuotantotavoilla.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot