Mainos
Mainos

Johanna Sinisalo: Enkelten Verta

(Teos)

Johanna Sinisalon tuore kirja tuntuu pelottavan ajankohtaiselta. Teoksessa visioidaan, mitä tapahtuu, jos mehiläiset häviävät maapallolta. Mehiläiskadosta kertovia uutisia on jo monta kertaa osunut minunkin silmiini ja sen takia aihepiiri koukuttaa tehokkaasti. Sekin on tuoretta, että joka toinen kirjan luku on blogikirjoitus. Se tuo lisää toden tuntua. Vastaavia blogikirjoituksia on netti pullollaan. Kirjaa lukeekin aluksi kuin tosikertomusta. Jossain vaiheessa tosin sukelletaan yllättävästi faktasta fiktioon ja lukija muistaa, että kädessä on kuitenkin romaani.

Tässä kirjassa ilahduttavat erityisesti faktan ja fiktion kekseliäs sekoittaminen ja ajankohtaisuus. Väkisinkin ryhtyy miettimään, millainen katastrofi mehiläisten häviäminen koko ihmiskunnalle olisi. Ja tällaisiin uhkiin nyky-yhteiskunta ei ole mitenkään varautunut. Luonnon tarjoamien palvelujen arvo huomataan vasta sitten, kun ne on menetetty.

Kirjaa ei ainakaan voi syyttää turhasta optimismista. Se on karua luettavaa ja toivon pilkahdukset ovat vähäisiä. Ellei nyt toivoksi lasketa kirjan visioita tuonpuoleisesta elämästä.

Tämä kirja onnistuu taitavasti punomaan yhteen niin kalevalaisen maailman, tieteisfantasiat kuin luonnonlaitkin. Kevyttä iltalukemista se ei kuitenkaan missään nimessä ole. Se pakottaa ja haastaa lukijan miettimään omaa vastuutaan tulevaisuudesta ja omaa suhdettaan eläinten oikeuksiin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme