Mainos
Mainos

John Boyne: Tarkoin vartioitu talo

Arvio: Sami Ruokangas

(Bazar)

Jouluna tulee aina luettua paljon ja rauhassa. Tämän joulunajan vaikuttavin lukukokemus oli John Boynen uusin. Tarina punoutuu useammalle eri aikakaudelle ja on taitavasti kirjoitettu. Päähenkilö on nuorukainen, joka päätyy sattumalta tsaari Nikolai II:n hoviin, tsaarin pojan Aleksein henkivartijaksi.

Romanovien valtakauden loppuajan Venäjän lisäksi kirja sijoittuu Lontooseen 1980-luvulla ja Pariisiin 1920-luvulla. Se kuvaa paitsi nuoruutta, myös vanhuutta. Vuosikymmenten ja paikkojen läpi kulkeva rakkaustarina on kaunis, mutta realistinen ja surullinen.

Rakkauden ja elämän hienojen puolien rinnalle nousevat suru, tukahdetut muistot, rakkaiden menetys ja pettymys.

Kirjan kauneus on melankolialla vahvasti väritetty. Boyne ei kuitenkaan mässäile murheilla ja mustuudella, vaan elämän eri sävyt välkkyvät tasapainossa. Henkilöiden uskomattomat elämänkohtalot on kuvattu uskottavasti. Vaikka tarina on fiktiota ja osin kuin satua, lukijalle tulee tunne, että näin olisi voinut olla. Tällaisia tarinoita, kohtaloita ja romantiikkaa löytyy maailmanhistoriasta oikeastikin.

Juoni koukuttaa ja yllättääkin, vaikka suurimmat salaisuudet voi arvata ennalta. Tarkoin vartioitu talo koskettaa, herättää ajatuksia ja tihkuu pieniä pisaroita elämänviisautta. Toisin kuin valtaosa kirjoista, teos jättää tunteen, että sen voisi lukea muutaman vuoden kuluttua uudelleen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme