Mainos
Mainos

Johnny Åkerholm EU:n talous- ja rahoituskomitean puheenjohtajaksi

Valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Johnny Åkerholm siirtyy varapuheenjohtajan pallilta puheenjohtajaksi EU:n talous- ja rahoituskomiteaan.

Johnny Åkerholm

Valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Johnny Åkerholm on valittu EU:n talous- ja rahoituskomitean uudeksi puheenjohtajaksi. Päätös tehtiin komitean pitämässä puhelinkokouksessa, kerrottiin Suomen edustustosta tänään illalla.

Åkerholm on tähän asti toiminut komitean varapuheenjohtajana. Edellinen puheenjohtaja, italialainen Mario Draghi luopuu paikastaan kesken kauden.

Kaksivuotinen puheenjohtajuus on ollut perinteisesti suurten maiden hallussa. Ennen Draghia tehtävässä toimi ranskalainen Jean Lemierre, joka on nyt siirtynyt Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin EBRD:n johtajaksi.

Toisin kuin muissa virkamiestyöryhmissä, talous- ja rahoituskomitean johtotehtävä ei vaihdu puheenjohtajakausien myötä. Uuden puheenjohtajan komitea nimeää keskuudestaan.

Åkerholm valittiin komitean varapuheenjohtajaksi vuonna 1999. Komitea on EU-maiden hallitusten ja keskuspankin tärkeä yhteiselin, joka valmistelee valtiovarainministerien Ecofin-kokouksia. Komitea käsittelee mm. euromaiden taloudenpitoa ja lainoitusta EU:n ulkopuolisille maille. Tässä komiteassa päätettiin esimerkiksi markan kytkystä Erm-järjestelmään syksyllä 1996.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) on useasti korostanut Åkerholmin asiantuntemusta. Åkerholm oli noin vuosi sitten toinen eduskunnan pankkivaltuuston ehdokkaista Suomen Pankin johtokuntaan. Silloin presidentti Tarja Halonen nimitti kuitenkin tehtävään tohtori Sinikka Salon.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme