Mainos

Johtajan tunneälytaidot edistävät työhyvinvointia

Työpaikkojen huonon ilmapiirin nähdään johtuvan ennen kaikkea esimies- ja johtamistaitojen puutteesta. SuomiAreenan Paremman työelämän lyhyt oppimäärä -keskustelussa puhuttiin ikäjohtamisesta ja johtamisen merkityksestä työurien pidentämiseen.

Filosofian tohtori Hannu Simström korosti ikäjohtamisen lisäksi jokaisen työntekijän persoonallista kohtaamista iästä riippumatta. Hänen mukaansa tämä edellyttää monipuolisten esimiestaitojen ohella erityisesti tunneälyä. Tunneälyssä on kyse tunteiden havaitsemisesta ja ymmärtämisestä sekä omien ja ihmissuhteisiin liittyvien tunnetilojen hallitsemisesta.

Negatiiviset tunteet imevät elinvoiman

Aiemmin tunteita on pidetty työelämän haittatekijöinä, jotka pitää jättää työn ulkopuolelle. Todellisuus on kuitenkin osoittautunut toisenlaiseksi. Positiivisessa ilmapiirissä luova ajattelu vapautuu, positiiviset tunteet ja ilo lisäävät ihmisten energiaa, tarmokkuutta ja toimeliaisuutta, edistävät oppimishalua ja vaikuttavat muutosten toteuttamiseen suotuisasti.

Sen sijaan negatiiviset tunteet, iloton ilmapiiri ja mielipaha heikentävät toimintakykyä ja imevät yksilöistä ja organisaatiosta elinvoiman. Tunneälykäs johtaminen vaikuttaa monien tutkimusten mukaan ratkaisevasti organisaation ilmapiiriin, hyvinvointiin sekä toiminnan tehokkuuteen ja tuloksiin.

- Tunteet ovat tarttuvia. Parhaiten ne tarttuvat johdon esimerkin voimasta. Jos esimieheltä puuttuu tunneälyä, työntekijät tekevät vain sen, mikä on riittävää, eivät sitä, mihin he todella pystyisivät, painottaa Simström.

Katso SuomiAreenan keskustelutilaisuus.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot