Mainos
Mainos

Joka kolmas hätäpuhelupaikannus epäonnistuu

Kännykkällä tehdyn hätäpuhelun paikannus voi mennä maaseudulla jopa viisi kilometriä harhaan. Omat ongelmansa aiheuttavat myös salaiset puhelinnumerot ja prepaid-liittymät.

Matkapuhelimilla soitettujen hätäpuheluiden tekninen paikantaminen epäonnistuu usein täysin, ilmenee Kaakkois-Suomen hätäkeskuksen tekemistä selvityksistä. Etelä-Saimaa -lehden mukaan hätäkeskuksessa on todettu joka kolmannen paikannuksen menevän pieleen.

Hätäkeskuksen viestipäällikkö Osmo Malmi pitää myös käsityksiä teknisen paikantamisen tarkkuudesta ylioptimistisina. Oikea osoite löytyy edelleen varmimmin kyselemällä soittajalta tarkentavia kysymyksiä.

Maaseudulla tekninen paikannus voi osua jopa viisi kilometriä harhaan. Esikaupunkialueilla päästään varmuudella vain kilometrin tarkkuuteen, ja kaupunkien keskustoissakin virhe voi olla jopa 400 metriä.

Kaikkein hankalinta paikannus on suurten vesistöjen alueilla kuten Saimaalla, jossa matkapuhelin voi ottaa yhteyden kaukana suuren selän takana olevan tukiaseman kautta. Kesäisin myös veden aiheuttamat heijastukset aiheuttavat virheitä.

Pulmia hätäkeskuksille tuottavat lisäksi salaiset matkapuhelinnumerot ja ns. prepaid-liittymät.

Hätäkeskuksilla on oikeus paikantaa hätänumeroon 112 soitetut puhelut ja lisäksi sellaiset matkapuhelimet, joiden haltijoiden epäillään olevan välittömässä vaarassa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme