Mainos

Joka kolmas nuori mies on työtön

Nuoret työttömät ovat vanhempia työttömiä heikommassa asemassa.

Asia selviää nuorten miesten tilannetta pohtineen työ- ja elinkeinoministeriön asettaman työryhmän raportista, jossa havaittiin, että nuorten työttömyysasteet ovat huomattavasti huonompia kuin vanhemmilla työttömillä ja etenkin iäkkäimmillä työttömillä.

Raportin mukaan etenkin nuorten miesten tilanne on heikko, sillä 15–24-vuotiaiden miesten työttömyysaste oli tämän vuoden maaliskuussa 29,4 prosenttia, kun samanikäisten naisten osuus oli 14,3 prosenttia.

Tilannetta selittää osaksi se, että työtilanne on muuttunut huonoksi rakennus-, kone- ja metalli- sekä teollisuustyössä, siis perinteisillä miesten aloilla, kun taas sosiaali- ja terveysala työllisti edelleen naisia.

Ryhmän mukaan erityisen haasteellista onkin nuorten miesten, varsinkin pelkän perusopetuksen saaneiden, saaminen koulutukseen ja työhön taloudellisen laskusuhdanteen aikana.

Ryhmä ennakoi, että nuorten työttömyys jatkunee vielä nousukauden alettua vuonna 2010 ja vähenee vasta viiveellä.

Nuorten työttömyys kasvanut vuosi vuodelta

Pelkän perusasteen opetuksen varassa olevien työttömien nuorten suhteellinen osuus on viime vuosina vuosi vuodelta kasvanut.

Peruskoulun varassa olevia työttömiä oli vuonna 2005 31 % ja vuonna 2008 jo 36 % työttömistä alle 25-vuotiaista.

Suurimman ryhmän työttömistä nuorista muodostavat ammatillisen tutkinnon suorittaneet nuoret, joita oli viime vuonna 48 prosenttia työttömistä nuorista.

Lisää resursseja nuorten työnhakuun

Nuorten miesten tilannetta pohtinut työ- ja elinkeinoministeriön asettama työryhmä painottaa, että nuoret tarvitsevat heti työttömyyden alussa henkilökohtaista palvelua, tilanteeseensa paneutumista, tietoa, neuvontaa ja motivointia sekä ennen kaikkea toimenpiteitä, joiden avulla he pääsisivät parantamaan osaamistaan ja valmentautumaan tulevaan työelämään.

Ryhmän mukaan samalla TE-toimistoissa nuoriin erikoistuneiden virkailijoiden määrä on kuitenkin vähentynyt.

Ryhmä esittääkin, että nuorten palveluja tulisi priorisoida TE-toimistojen asiakastyössä etenkin lisäresurssein.

Nuorten miesten tilannetta pohtinut työ- ja elinkeinoministeriön asettama työryhmä selvitti erityisesti nuorten miesten työelämään kiinnittymiseen liittyviä ongelmia ja niiden ratkaisumahdollisuuksia julkisen työvoimapalvelun avulla.

(MTV3)

Tarja Cronberg: Myös koulunsa keskeyttäviä nuoria tulisi seurata

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot