Mainos
Mainos

Joka kymmenes kokee vaikeutta tunnistaa omia tunteita

Joka kymmenennellä suomalaisella on vaikeuksia tunnistaa omia tunteitaan.

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan 10 prosenttia suomalaisista aikuisista on aleksityymisiä. Aleksitymialla tarkoitetaan persoonallisuuden piirteistöä, jolle on ominaista vaikeus tunnistaa omia tunteita ja erottaa niitä ruumiillisista tuntemuksista, samoin kuin vaikeus kuvata tunteita muille.

Tutkimuksessa aleksitymia lisääntyi siirryttäessä nuoremmista ikäryhmistä vanhempiin. Myös aleksitymian ja vähäisen koulutuksen sekä matalan tulotason välillä oli yhteys.

Tutkimuksessa aleksitymian todettiin olevan yhteydessä mm. työuupumukseen.

Aleksitymian esiintyvyydestä ei ole aiemmin tehty kattavia väestötutkimuksia. Väitöskirjatyössä selvitettiin sen esiintyvyys 30 vuotta täyttäneillä suomalaisilla aikuisilla Kansanterveyslaitoksen keräämässä edustavassa Terveys 2000 –aineistossa.

Lääketieteen lisensiaatti Aino Mattilan väitöstutkimus tarkastetaan tänään Tampereen ylilopistossa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot