Mainos
Mainos

Joka kymmenes odottavista äideistä polttaa

Stakesin tutkimuksen mukaan reilu kymmenesosa odottavista äideistä polttaa vielä raskauden loppumetreillä.

Naistenklinikan erikoislääkärin Mika Nuutilan mukaan luku on pysynyt samana jo vuosia, vaikka valistusta tulee joka tuutista.

- Suomalaisista naisista tupakoi joka viides ja raskaana olevista yli joka kymmenes, joten eivät he hirveästi tupakointia vähennä tullessaan raskaaksi, Nuutila sanoo.

Äidit sauhuttelevat salaa

Esimerkiksi Vauva-lehden keskustelupalstalla käydään vilkasta keskustelua tupakoinnista raskauden aikana. Useat naiset tunnustavat polttavansa salaa raskaana silloin tällöin. Moni kertoo vähentäneensä tupakointia, mutta ei ole pystynyt kokonaan lopettamaan.

- Raskauden aikana ei hirveäsi auta, että vähentää tupakointia, vaan se pitää lopettaa kokonaan. Tupakka ei ole annosriippuvainen asia, eli jos poltat kymmenen savuketta, niin aiheutat enemmän haittaa, kuin jos poltat viisi savuketta. Oikeat hyödyt tulee vasta, kun lopettaa kokonaan, Nuutila sanoo.

Vieroituisoireet eivät vahingoita sikiötä

Nuutila ei näe mitään perusteita sille, että nainen jatkaa tupakointia raskaana vain siksi, että pelkää vieroitusoireiden aiheuttavan vahinkoa sikiölle.

- Tällainen tieto on aivan hihasta vedetty. Raskaana saa käyttää vaikka nikotiinilaastareita ja purukumia, jos niistä on apua. Sekin on parempi kuin tupakka.

Naistenklinikalla työskentelevä Nuutila on tutkinut raskauden ja tupakoinnin yhteyttä. Hänen mukaansa tupakointi voi hidastaa sikiön kasvua, lisätä keskossynnytyksen ja istukan ennenaikaisen irtoamisen riskiä.

Myös imeväiskuolleisuus ja kätkytkuolemat ovat yleisempiä tupakoivien äitien lapsilla.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme