Mainos
Mainos

Joka kymmenes tyttö kärsinyt vakavasta syömishäiriöstä

Suurin osa syömishäiriöistä kehittyy nuoruusiässä, useammin tytöille kuin pojille. Tänään Åbo Akademissa tarkastettavan väitöskirjatutkimuksen mukaan joka kymmenes tyttö on kärsinyt vakavasta syömishäiriöstä ennen täysi-ikäisyyttä.

Erityisen suuri riski sairastua syömishäiriöön on psyykkisesti huonosti voivilla nuorilla. Masentunut mieliala tai epämääräinen lihavuuden tunne lisäävät sairastumisriskiä vahvasti. Myös vaikeus oman painon hahmottamisessa on yhteydessä sairastumiseen.

Tutkija Rasmus Isomaan mukaan syömishäiriö alkaa usein salakavalasti, yksittäisten ruoka-aineiden karsimisella ruokavaliosta. Vähitellen pakonomaisuus ruokavaliota kohtaan kuitenkin lisääntyy, kunnes nuori ei pysty ajattelemaan muuta kuin ruokaa ja syömistä.

Isomaa uskoo, että sairastumisia voitaisiin ehkäistä tietoisuutta lisäämällä. Varsinkin nuorten kanssa tekemisissä olevien tietoja syömishäiriöistä ja sairastumisen riskitekijöistä tulisi lisätä.

Hän muistuttaa, että erityisesti vanhemmat ovat tärkeässä roolissa, koska kyse on nuorista ihmisistä. Isomaan mukaan myös kouluterveydenhuollon tulisi pitää silmällä laihduttavia nuoria entistä tarkemmin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme